Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Νότης Μαυρουδής: Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (1990)

Το συνηθίζει ο Νότης Μαυρουδής να εμφανίζεται ξαφνικά στη δισκογραφία με δύο απανωτές δουλειές με διαφορά ενός χρόνου και ύστερα να αποσύρεται για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη ανάλογη επανεμφάνισή του. Το είχε κάνει αυτό πρώτη φορά το 1976, όταν μας έδωσε τις "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο" και την επόμενη χρονιά το "Παιδί της γης" και δεύτερη φορά το 1984 με το δίσκο "Στην όχθη της καρδιάς μου" και το 1985 με το "Έρως ανίκατε μάχαν".
Η τρίτη φορά λοιπόν που επανεμφανίζεται με ανάλογο τρόπο είναι το 1989 με το "Κάπου Ανατολικοδυτικά" που συνοδεύτηκε την επόμενη χρονιά (1990) από τον κύκλο τραγουδιών "Ίσως φταίνε τα φεγγάρια", ο οποίος είναι σίγουρα από τους εμπορικότερους δίσκους του Νότη Μαυρουδή, με κάμποσα τραγούδια που άγγιξαν τις προδιαγραφές του λεγόμενου "σουξέ". Περισσότερο ξεχώρισαν τα δύο τραγούδια που ερμηνεύει εξαιρετικά η Ελένη Βιτάλη, δηλαδή το ομότιτλο και το "Είν' αβάσταχτο να φεύγεις"
Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου έχουν στίχους του Τάσου Σαμαρτζή που θα καταγραφεί στη συνέχεια ως ένας από τους σταθερούς συνεργάτες του Μαυρουδή για πολλά χρόνια. Έχουμε επίσης στίχους του παλιού συνοδοιπόρου του συνθέτη Άκου Δασκαλόπουλου, αλλά και της Σωτηρίας Μπαβέλου και του Θάνου Φουργιώτη, ενώ το πανέμορφο "Εμπιστευτικόν" με στίχους του Άλκη Χριστοφέλλη (από το δίσκο "Στην όχθη της καρδιάς μου", 1984) εδώ ερμηνεύεται από την Αρλέτα σε δεύτερη εκτέλεση. 
Αναμφίβολα ο δίσκος είναι από τους πιο εξωστρεφείς του Μαυρουδή, με αρκετά τραγούδια γραμμένα πάνω σε "πιασάρικους" λαϊκούς ρυθμούς, μαζί φυσικά με κάποια χαμηλόφωνα, που είναι πιο κοντά στο γνώριμο κι αγαπημένο ύφος του. Εκτός από την εξαιρετική Ελένη Βιτάλη, τραγουδούν ακόμα ο Μανώλης Μητσιάς, η Αρλέτα και η Τάνια Τσανακλίδου.

(c) CD | AKTH | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: