Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Νότης Μαυρουδής: Τα τραγούδια στη Lyra (1964-1969)

Ήταν μόλις 19 χρονών ο Νότης Μαυρουδής, ολοκληρωμένος ήδη κλασικός κιθαριστής, όταν τον κάλεσε στη στέγη της νεοσύστατης δισκογραφικής εταιρίας Lyra ο ιδρυτής και ιθύνων νους της Αλέκος Πατσιφάς ζητώντας του να γράψει δικά του τραγούδια. 
Βρισκόμαστε στα 1964. Μόλις είχε ξεμυτίσει το μουσικό ρεύμα του Νέου Κύματος με τα αρώματα της γαλλικής Nouvelle Vague που μετέφερε στο ελληνικό τραγούδι ο Γιάννης Σπανός. Ο Νότης ενσωματώθηκε άμεσα στο κίνημα αυτό και την ίδια χρονιά ηχογράφησε τα δυο πρώτα του τραγούδια ("Άκρη δεν έχει ο ουρανός", "Τα γιορτινά σου φόρεσε") που κυκλοφόρησαν σε δισκάκι 45 στροφών με τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου και στίχους του Γιάννη Κακουλίδη που θα συμπορευτεί πολύ δημιουργικά με τον συνθέτη σε όλη αυτή την περίοδο.
Έχω συγκεντρώσει λοιπόν σε μια διπλή συλλογή όλα τα τραγούδια που ηχογράφησε ο Νότης Μαυρουδής στη Lyra κατά το διάστημα 1964-1969, μέχρι την εγκατάστασή του δηλαδή στην Ιταλία λίγο μετά την επικράτηση του χουντικού καθεστώτος που αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο στη δουλειά του και στάθηκε η αιτία άλλωστε να παρακμάσει σιγά σιγά το νεοκυματικό ρεύμα. Έχω καταγράψει συνολικά 46 τραγούδια, από τα οποία τα τρία είναι σε διπλή εκτέλεση ("Λαβωμένο παλικάρι", "Σ' αυτή τη γη", "Σαράντα μέρες"), μοιρασμένα σε δύο ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν αρχικά στις 45 στροφές, συνολικά 24, ενώ η δεύτερη τα τραγούδια (22 συνολικά) που ενσωματώθηκαν σε προσωπικούς δίσκους 33 στροφών διαφόρων νεοκυματικών τραγουδιστών (Σούλα Μπιρμπίλη, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη), αλλά και στον μοναδικό μεγάλο δίσκο του συνθέτη.
α) Τα τραγούδια από τις 45 στροφές:
Στην πρώτη λοιπόν ενότητα έχουμε 24 τραγούδια συγκεντρωμένα από 13 δισκάκια 45 στροφών που ηχογραφήθηκαν στο διάστημα 1964-1968, τα οποία έβαλα ανά ζεύγη με βάση τη χρονολογία και τον κωδικό έκδοσής τους, με εξαίρεση τα δυο τραγούδια του 1966 που ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργίου ("Δάφνις και Χλόη '66", "Όταν πάω στον πόλεμο"), τα οποία δεν κυκλοφόρησαν μαζί, αλλά σε ανεξάρτητα extended 45άρια μαζί με παλιότερα τραγούδια του Μαυρουδή και άλλων συνθετών. Ειδικότερα το τραγούδι "Δάφνις και Χλόη '66" προέρχεται από το soundtrack της ομώνυμης ταινίας που κυκλοφόρησε σε εκτεταμένο 45άρι μαζί με διάφορα οργανικά θέματα. Βασικός ερμηνευτής με δέκα συνολικά τραγούδια είναι ο Γιώργος Ζωγράφος, ενώ έξι τραγούδια ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργίου, τέσσερα ο Πέτρος Πανδής στην πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία ερμηνεύοντας μάλιστα τα πιο λαϊκά τραγούδια του συνθέτη, δύο τραγούδια ερμηνεύει η υπέροχη Σούλα Μπιρμπίλη, από τα οποία το ένα ("Ήταν μεγάλη η νύχτα"), από τα ωραιότερα του συνθέτη, είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1965, και - τέλος - άλλα δύο τραγούδια ερμηνεύει η γλυκύτατη Πόπη Αστεριάδη από το τελευταίο 45άρι του συνθέτη στη Lyra.
β) Τα τραγούδια από τις 33 στροφές:
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει πέντε τραγούδια με τη Σούλα Μπιρμπίλη από το δίσκο "Η Σούλα Μπιρμπίλη τραγουδά Γιάννη Σπανό και Νότη Μαυρουδή" (1966), έξι τραγούδια με την Αρλέτα από τους δίσκους "Η Αρλέτα με την κιθάρα της" (1966) και "Αρλέτα 2" (1967), ένα ακόμη - το τελευταίο τραγούδι του συνθέτη στη Lyra - από το δίσκο "Πόπη Αστεριάδη Νο2: Σκληρό μου αγόρι" (1969), καθώς και όλα τα τραγούδια από το δίσκο 33 στροφών "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" (1968) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη που ερμηνεύουν ο Πέτρος Πανδής, η Ρενάτα Καπερνάρου και η Πετρή Σαλπέα.


Χωρίς αμφιβολία όλο αυτό το υλικό περιλαμβάνει υπέροχες μελωδικές στιγμές ερμηνευμένες από εξαιρετικές φωνές και παιγμένες με τη συνοδεία της κιθάρας του συνθέτη. Τέσσερα μόνο από τα τραγούδια αυτά έχουν ντυθεί πιο λαϊκά χρώματα και συνοδεύονται από μπουζούκι και λαϊκή ορχήστρα. Είναι τα εξής: "Ποιος είδε την αγάπη μου", "Σ' αυτή τη γη" (σε διπλή εκτέλεση), "Φέρτε γλυκό κρασί" και "Νύχτα φθινοπωράτικη". Οι δυο βασικοί στιχουργοί των τραγουδιών είναι ο Γιάννης Κακουλίδης με 20 τραγούδια και ο Άκος Δασκαλόπουλος με 8. Τα υπόλοιπα υπογράφουν οι: Γιώργος Παπαστεφάνου, Κώστας Μαίανδρος, Τιμολέων Μωραΐτης, Γεωργία Τρεμούλη και οι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης και Ρίτα Μπούμη-Παππά.

(c) CD/LP Collection | Lyra | 1964-1969 | Συλλογή, επιμέλεια: d58

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου και πολλά πολλά μπράβο.

Φλαμος Ισιδωρος είπε...

Απιστευτη δουλεια μπραβο!

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε άλλη μιά φορά για τη δουλειά σου

zaglisk είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

blackpepper είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή μπράβο!

nikmarx είπε...

κάποιος τρόπος να τα αποκτήσουμε?