Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Πρώτη Εκτέλεση (χ.χ.)

Ήδη ολοκληρώσαμε την παρουσίαση των έξι δίσκων της σειράς "Πρώτη Εκτέλεση" που εξέδωσε η Columbia στο διάστημα 1965-1985 με μικρά πορτρέτα έξι σημαντικών συνθετών που είχαν καταθέσει το κύριο σώμα του έργου τους στη συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρία. 
Επειδή ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις (ιδίως στους δίσκους του Θεοδωράκη και του Σπανού) εξέφρασα αρκετές επιφυλάξεις για τις επιλογές των τραγουδιών που δεν αποδίδουν σωστά τη συνολική εικόνα του δημιουργού, μπήκα στον πειρασμό να λειτουργήσω ως λαθραίος παραγωγός της εταιρίας και να φτιάξω μια έβδομη "Πρώτη Εκτέλεση" που να ικανοποιεί τις προδιαγραφές που έχω στο μυαλό μου για ένα πιο αντιπροσωπευτικό πορτρέτο του συνθέτη. Και ο συνθέτης που διάλεξα είναι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Τον διάλεξα, όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλοι εξίσου ή και πιο σημαντικοί από αυτόν, αλλά γιατί πάντα είχα την απορία γιατί η εταιρία δεν τον συμπεριέλαβε στη συγκεκριμένη σειρά με δεδομένο ότι σ' αυτήν έχει ηχογραφήσει στα πρώτα συνθετικά του χρόνια μια μεγάλη σειρά ολοκληρωμένων κύκλων τραγουδιών που μάλιστα έδωσαν πάμπολλες λαοφιλείς επιτυχίες.
Ξεκινώ λοιπόν από αυτό. Ιδού οι ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές του Λουκιανού στην Columbia κατά το διάστημα 1970-1976: Η Πόλη μας (1970), Η κόκκινη κλωστή (1972), Μικροαστικά (1973), Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας (1975), Media Luz (1976), Περίπατος (1976). Σημαντικό έργο δηλαδή, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν κάμποσα πολύ όμορφα τραγούδια. Στο διάστημα αυτό άλλωστε ο συνθέτης είχε το προνόμιο να συνεργαστεί πολύ και με τον Νίκο Γκάτσο, ο πέμπτος κατά σειρά συνθέτης που συμπορεύτηκε με τον μεγάλο στιχουργό μετά τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο και Δήμο Μούτση. Να επισημάνω επίσης ότι τα περισσσότερα τραγούδια του στο διάστημα που συζητάμε τα ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος άλλωστε έχει κι έναν εξολοκλήρου προσωπικό δίσκο με τραγούδια του Λουκιανού ("Περίπατος").
Για να τηρηθεί λοιπόν η σωστή αναλογικότητα της ανθολογίας μου σε σχέση με τους δίσκους του συνθέτη, διάλεξα τρία τραγούδια από το δίσκο "Η Πόλη μας", άλλα τρία από το δίσκο "Η κόκκινη κλωστή", δύο από τα "Μικροαστικά" κι από ένα από τους λιγότερο ενδιαφέροντες δίσκους "Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας" και "Περίπατος". Σ' αυτά τα δέκα τραγούδια θεώρησα αναγκαίο να προσθέσω και άλλα τέσσερα ανεξάρτητα τραγούδια από τις 45 στροφές που έχουν συμπεριληφθεί σε προσωπικούς δίσκους του Μανώλη Μητσιά και της Νάνας Μούσχουρη. Άφησα απέξω μόνο τον ορχηστρικό δίσκο "Media Luz", που δεν προσφέρεται για μια τέτοια ανθολογία.
Εκτός από τον Νίκο Γκάτσο που υπογράφει στιχουργικά πέντε τραγούδια, τα υπόλοιπα είναι γραμμένα από τους Μάνο Ελευθερίου, Γιάννη Λογοθέτη και Γιάννη Νεγρεπόντη. Προφανώς από τους ερμηνευτές τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Μανώλης Μητσιάς, ενώ συμμετέχει επίσης η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, η Νάνα Μούσχουρη, ο Μίμης Χρυσομάλλης και φυσικά ο ίδιος ο Λουκιανός.

(c) CD Collection | EMI Columbia | 1970-1976 | Πηγή: d58

6 σχόλια:

Panos είπε...

Πολύ καλή δουλειά. Μπορείς να μας δωρίσεις "Πρώτη Εκτέλεση" των αντιπροσωπευτικών τραγουδιών και άλλων συνθετών τις ερχόμενες ημέρες;

Little Bill είπε...

Εξαιρετική η ιδέα, να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες custom made συλλογές; Ευχαριστούμε

Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετικη δουλεια και ιδανικες επιλογες (με μια ενσταση για τον Περιπατο οπου νομιζω οτι "το δαιμονιο" θα επρεπε να εχει τη θεση του ""κοριτσακι μου με τ'αστρα",αλλα φυσικα αθτο αποτελει προσωπικη εκτιμηση. ) Και παλι μπραβο!

n0str0 είπε...

Εισαι σαν το παλαιο καλο κρασι...Καλη Χρονια γεματη Υγεια

nikos4 είπε...

Καλημέρα.Εγώ πάλι γιατί θεωρώ ότι και ο Περίπατος είναι αρκετά αξιόλογος δίσκος ειδικά σε θέμα στίχου? Αλλά και μουσικά δεν υστερεί.Ίσως βέβαια να υπήρχαν άλλες ''απαιτήσεις'' , αλλά δεν είναι και του πεταματού..Εντάξει όσο για την συλλογή , κανένα ψεγάδι.Keep walking...

Άαβας / d58 είπε...

Νίκο, ο Γκάτσος είναι Γκάτσος, έτσι κι αλλιως, οπότε η δουλειά του είναι πάντα μια εγγύηση. Μουσικά όμως ο δίσκος μοιάζει τελείως διεκπεραιωτικός με απλές μελωδιούλες που πιο πολύ θυμίζουν τα θεατρικά νούμερα που έγραφε σωρηδόν ο Κηλαηδόνης εκείνη την εποχή και αργότερα για το Θεσσαλικό και το Ελεύθερο Θέατρο. Φυσικά ο Μητσιάς είναι θαυμάσιος.