Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Γιάννης Σπυρόπουλος, Κώστας Καράλης: Ακροβασίες (1986)

Μετά τα "Τραγούδια της θάλασσας" (1983) ο Κώστας Καράλης συνεχίζοντας την προσωπική του πορεία μέσα στην άγονη δεκαετία του '80 και αναζητώντας πάντα ένα υλικό που να αρμόζει στο ξεχωριστό φωνητικό του ηχόχρωμα, είχε κάποιες σκόρπιες συμμετοχές ("Σινιάλο", "Αναφορές και σχήματα"), ώσπου το 1986 ηχογράφησε τον τέταρτο (ή πέμπτο, αν συνυπολογίσουμε σ' αυτή τη σειρά και το δίσκο "Τραγούδια και μπαλάντες" του Γιάννη Σπανού) προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Ακροβασίες"
Πρόκειται για μια μάλλον άγνωστη δουλειά που υπογράφεται μουσικά από τον Γιάννη Σπυρόπουλο, γνωστό και ως "Μπαχ", στην πρώτη μόλις δισκογραφική του κατάθεση, την ίδια περίπου εποχή που είχε ενσωματωθεί στο συγκρότημα Τερμίτες και άρχισε να μας δίνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα τραγούδια συνεργαζόμενος είτε ως συνθέτης με τον στιχουργό Μιχάλη Μαρματάκη, είτε και ο ίδιος  ως στιχουργός με τον τραγουδοποιό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (π.χ. "Διδυμότειχο Blues"). 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη με ροκ διάθεση και ηλεκτρική ενορχήστρωση με τη συμμετοχή μερικών σπουδαίων μουσικών, όπως ο Νίκος Αντύπας στα κρουστά, ο Άκης Τουρκογιώργης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Ανδρέας Ροδουσάκης στο μπάσο, ο Παντελής Δεσποτίδης στο βιολί, ο Φίλιππας Τσεμπερούλης στα πνευστά, ο Γιάννης Σπυρόπουλος στο πιάνο και ο Κώστας Καράλης στην ακουστική κιθάρα. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης μαζί με τον Καράλη που είχε ήδη αρχίσει να καταπιάνεται και πιο ενεργά με το δημιουργικό κομμάτι του τραγουδιού. Κάποια από αυτά τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν παράλληλα και από τους Τερμίτες.

(c) LP | CBS | 1986 | Πηγή: d58

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: