Ολοκληρώνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στους τρεις κορυφαίους θεατρικούς δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι με τον πολυαγαπημένο κύκλο τραγουδιών και μουσικής από τη θρυλική παράσταση "Οδός Ονείρων".
Πρόκειται για μια ιστορική πραγματικά παράσταση σε μορφή μουσικής επιθεώρησης με θεατρικές παρλάτες, χορευτικά νούμερα και μπόλικα τραγούδια βασισμένα σε ιδέα του Μάνου Χατζιδάκι που σκηνοθέτησε με κέφι και μπρίο ο Αλέξης Σολομός πάνω σε χαριτωμένες χορογραφίες του Μανώλη Καστρινού, ενώ τα έξυπνα και χιουμοριστικά σκηνικά σχεδίασε ο Μίνως Αργυράκης απεικονίζοντας έναν δρόμο με τους ανθρώπους μιας τυπικής αθηναϊκής γειτονιάς.
Η παράσταση ανέβηκε στις 14 Ιουνίου 1962 στο θέατρο Μετροπόλιταν της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σχεδόν ταυτόχρονα με την παράσταση της "Όμορφης Πόλης" του Μίκη Θεοδωράκη στην απέναντι μεριά του δρόμου στο θέατρο Παρκ! Κεντρικός πρωταγωνιστής ήταν ο Δημήτρης Χορν σε ρόλο φωτογράφου-παρουσιαστή, συνοδευόμενος από μια πλειάδα σπουδαίων συμπρωταγωνιστών, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρω Κοντού, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Βαγγέλης Πρωτοπαπάς, ο Γιώργος Ζωγράφος και πολλοί άλλοι.
Εκείνο που διασώζεται ευτυχώς ακέραιο από αυτή την περίφημη παράσταση είναι τα εμπνευσμένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τα οποία ερμηνεύονταν κυρίως από τους ηθοποιούς της παράστασης κι έτσι αποτυπώθηκαν στη συνέχεια και στην επίσημη ηχογράφησή τους που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την Columbia. Ο Δημήτρης Χορν ερμηνεύει με συγκλονιστική εκφραστική δύναμη τον "Ηθοποιό", αλλά και το γλυκόπικρο "Πάρτι", και τα δυο σε δυνατά κείμενα του συνθέτη, ο οποίος επίσης συμμετέχει ως αφηγητής στον "Πρόλογο" και τον "Επίλογο" του έργου.
Το ομότιτλο τραγούδι σε ρυθμό αργού χασάπικου, που στο ενδιάμεσο μετατρέπεται σε ευφάνταστο οργανικό χασαποσέρβικο με το μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα, αποδίδει αισθαντικά ο Γιώργος Μαρίνος, ενώ ο Λάκης Παππάς στην πρώτη συνεργασία του με τον συνθέτη αποδίδει τρυφερά τα τραγούδια "Μανούλα μου" και "Κυρ Μιχάλης" σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το πρώτο ("Μανούλα μου") προέρχεται από τον κύκλο "Παραμύθι χωρίς όνομα", αλλά μιας και παίχτηκε και στην "Οδό Ονείρων" που εκδόθηκε νωρίτερα, τελικά δεν μπήκε στο δίσκο του 1965. Σημειώνω επίσης ότι ο ταγκό "Μια μαύρη Φορντ" που ερμηνεύει η Μάρω Κοντού, πρωτοακούστηκε σε οργανική μορφή στην ταινία "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος" (1960) με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Τζένη Καρέζη.
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζωή Φυτούση ερμηνεύει με ελεγειακή ευαισθησία το τραγούδι "Έφυγε το τρένο" σε στίχους Νίκου Γκάτσου, το οποίο μάλιστα είναι μοιρασμνένο στα δύο με την παρεμβολή ενός αυτοσχεδιαστικού σκοπού πάλι από το μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα, ενώ το χαριτωμένο "Οι αδελφές Τατά" σε στίχους του Αλέξη Σολομού αποδίδουν ηθοποιοί της παράστασης και κυρίως η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση και ο Γιώργος Ζωγράφος.
Τέλος, το έργο περιλαμβάνει και μια σειρά όμορφα χορευτικά θέματα σε οργανική μορφή, ένα από τα οποία ("Άστρο της Ανατολής") ακούστηκε και ως κανονικό τραγούδι αργότερα από τη Μαίρη Λίντα, αλλά και τη Φλέρυ Νταντωνάκη.
Χωρίς αμφιβολία, η μουσική και τα τραγούδια της "Οδού Ονείρων" ανήκουν στις ευτυχισμένες στιγμές της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας με ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους μέσα στο χρόνο.
(c) LP | Columbia | 1962 | Πηγή: tzil./d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου