Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Φώτης Πολυμέρης: Καρδιοχτύπια (1966)

Δεν κρύβω την αδυναμία μου στον αγαπημένο τραγουδιστή του "ελαφρού" τραγουδιού Φώτη Πολυμέρη (1920-2013), τον οποίο επανειλημμένα σας έχω παρουσιάσει στο Δισκοβόλο. Ήταν ο γλυκύτατος ερμηνευτής του διαχρονικού "Άσ' τα μαλλάκια σου" και μερικών εκατοντάδων νοσταλγικών τραγουδιών από την προπολεμική ακόμη εποχή, μιας και η πρώτη του ηχογράφηση έγινε το 1935, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν πια είχε φύγει από την Ελλάδα στην Αμερική μετά το θάνατο του αγαπημένου φίλου και συνοδοιπόρου του Νίκου Γούναρη. Έζησε ως τα βαθιά του γεράματα, αλλά πριν φύγει, πρόλαβε να μας αφήσει και μια ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία με τίτλο "Των αναμνήσεων η λιτανεία" (2004).
Στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν ο Μάκης Μάτσας είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρίας Odeon και είχε επιστρατεύσει μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου που είχαν ήδη χτίσει την προσωπική τους μυθολογία στο ελληνικό τραγούδι, εκδόθηκαν από την εταιρία μερικοί προσωπικοί δίσκοι του Φώτη Πολυμέρη, όπως: Αναμνήσεις απ' την παλιά Αθήνα (1964), Μελωδικές νοσταλγίες (1965), Αντίο πατρίδα (1965). Λίγο αργότερα από τη Fidelity κυκλοφόρησε άλλος ένας δίσκος του με λαϊκά αυτή τη φορά τραγούδια ("Ο Φώτης Πολυμέρης τραγουδά λαϊκά τραγούδια", 1967), ενώ το 1971 πάλι ο Μάτσας εξέδωσε το δίσκο Η κιθάρα του πατέρα κι ένα χρόνο αργότερα τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο Η μπαλάντα της ζωής μου. Τέλος, το 1985 από τη Margophone της Minos στη σειρά "Η Χρυσή Εποχή" συμπεριλήφθηκε και ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον Πολυμέρη.
Το 1966 λοιπόν κι ενώ ήδη ο τραγουδιστής βρισκόταν στην Αμερική, από την Odeon κυκλοφόρησε ο δίσκος "Καρδιοχτύπια" με 29 συνολικά τραγούδια του Φώτη Πολυμέρη συναρμοσμένα ανά ζεύγη ή τριάδες, καμιά φορά και τετράδες, με τη μορφή του medley. Όμορφες μελωδίες σε αργό ή γοργό τέμπο με κυρίαρχο το ρυθμό του ταγκό και έντονη παρουσία στην ορχήστρα της χαβάγιας, αυτής της ιδιόμορφης παραλλαγής της κιθάρας που δίνει ένα ιδιαίτερα νοσταλγικό ηχόχρωμα. 
Μαζί με τον Πολυμέρη σε κάποια τραγούδια συμμετέχει η Τζένη Χαρίτου, ενώ την ορχήστρα επιμελούνται κατά περίπτωση ο Ζοζέφ Κορίνθιος με τις χαβάγιες του, ο Αλέκος Γεωργιάδης και ο Κώτας Σεϊτανίδης.

(c) LP | Odeon | 1966 | Πηγή: tzil./d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: