Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Πρώτη Εκτέλεση (χ.χ.)

Προχωρούμε σήμερα σε μια δεύτερη αυτοσχέδια "Πρώτη Εκτέλεση", αφιερωμένη αυτή τη φορά στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο που μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο συνιστούν το δεύτερο κορυφαίο δίδυμο συνθετών μας μετά τους πρωτοπόρους Διόσκουρους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1960 και σε ολόκληρη εκείνη τη γόνιμη δεκαετία συνεργάστηκε με τη δισκογραφική εταιρία PolyGram (Philips), όπου κατέθεσε μια μεγάλη σειρά υπέροχων λαϊκών τραγουδιών και κινηματογραφικών συνθέσεων, για να κλείσει αυτή η πρώτη του περίοδος με δύο μεγάλα έργα: Τον "Ήλιο τον Πρώτο" (1969) και το "Χρονικό" (1970). Ουσιαστικά με τα σημαντικά αυτά έργα περνάει στη δεύτερη και πιο σημαντική φάση της δημιουργικής του πορείας, όταν υιοθέτησε το άτυπο δόγμα της "επιστροφής στις ρίζες" διαμορφώνοντας ένα τελείως προσωπικό ύφος, πάνω στο οποίο χτίστηκε μια μεγάλη σειρά πολυσήμαντων κύκλων τραγουδιών στη διάρκεια της δεκαετίας του '70.
Και ακριβώς αυτή η δεύτερη δημιουργική φάση του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι ταυτισμένη απόλυτα με τη δισκογραφική εταιρία της Columbia, όπου ο συνθέτης θα ηχογραφήσει τα παρακάτω έργα: Ριζίτικα (1971), Διάλειμμα (1971), Ιθαγένεια (1972), Ο Στράτης Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους (1973), Θητεία (1974), Θεσσαλικός Κύκλος (1974), Μετανάστες (1974), Αφιέρωμα (1975), Ανεξάρτητα (1975), Οροπέδιο (1976), Εργάτες (1977) και Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (1977). Κολοσσιαίο έργο, μεγάλο μέρος του οποίου στηρίζεται σε μελοποιημένους ποιητές μας (Γιώργος Σεφέρης, Μιχάλης Κατσαρός, Διονύσιος Σολωμός, Γιώργος Χρονάς) και ερμηνεύεται από εκλεκτούς ερμηνευτές.
Από την εξαίσια αυτή δισκογραφική παρακαταθήκη του Γιάννη Μαρκόπουλου στην εταιρία Columbia έχω επιλέξει δεκατέσσερα τραγούδια για μια αντιπροσωπευτική ανθολογία του συνθέτη φροντίζοντας να υπάρχει έστω κι ένα δείγμα από κάθε έργο, πράγμα που αναγκαστικά αφήνει απέξω ουκ ολίγα σπουδαία τραγούδια. 
Οι δύο σημαντικότεροι κύκλοι, δηλαδή η "Ιθαγένεια" και η "Θητεία" εκπροσωπούνται με δύο τραγούδια που έτσι κι αλλιώς αποτελούν σήματα κατατεθέντα του συνθέτη και ήταν αδύνατον να παραλειφθούν. Μιλώ για τα εμβληματικά τραγούδια: "Χίλια μύρια κύματα", "Γεννήθηκα", "Τα λόγια και τα χρόνια", "Μαλαματένια λόγια". Από τους υπόλοιπους διάλεξα ένα χαρακτηριστικό τραγούδι, με εξαίρεση τα "Ριζίτικα" που δεν περιλαμβάνουν πρωτότυπα τραγούδια του συνθέτη, ενώ ως επίλογο δεν μπορούσα να παραλείψω το περίφημο ορχηστρικό θέμα από την τηλεοπτική σειρά του BBC "Who Pays The Ferryman" (1978) που έκανε διάσημο το όνομα του συνθέτη και το οποίο ενσωματώθηκε στον μεταγενέστερο δίσκο της Columbia "Greece Is... The Best of Yannis Markopoulos"
Τα τραγούδια υπογράφονται από σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς. Ιδού τα ονόματα: Γιώργος Σκούρτης, Κ.Χ. Μύρης, Γιώργος Σεφέρης, Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Χρονάς, Μιχάλης Κατσαρός, Διονύσιος Σολωμός. Και φυσικά τα ερμηνεύουν σπουδαίοι τραγουδιστές: Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Τάνια Τσανακλίδου, Ηλίας Κλωναρίδης.

(c) CD Collection | EMI Columbia | 1971-1978 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Μπράβο περιμένουμε κι άλλες!