Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Μαρκόπουλος: Θεσσαλικός κύκλος (1974)

Αφού απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη γενέθλια γη με τα μεγάλα έργα της προηγούμενης τετραετίας, το 1974 ο Γιάννης Μαρκόπουλος στράφηκε και προς την ηπειρωτική Ελλάδα ηχογραφώντας έναν εκτεταμένο κύκλο τραγουδιών με τον τίτλο "Θεσσαλικός Κύκλος".
Πάνω στη λαϊκή κι εμπνευσμένη ποίηση του τρικαλινού στιχουργού Κώστα Βίρβου ο συνθέτης έγραψε 29 θαυμάσια μουσικά θέματα, τραγούδια ή οργανικές συνθέσεις, αντλώντας ηχοχρώματα από τους στεργιανούς ήχους του θεσσαλικού κάμπου με το κλαρίνο να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και άλλα παραδοσιακά όργανα, όπως το σαντούρι, μαζί με μια εντυπωσιακή μπάντα χάλκινων πνευστών.
Το έργο μοιάζει με ευρεία τοιχογραφία μιας ξεχασμένης πια Ελλάδας της προπολεμικής εποχής, όπως αυτή διατηρήθηκε στη μνήμη του στιχουργού, με χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή στην υπανάπτυκτη ύπαιθρο, με τους αθώους και άδολους χωρικούς και τους δόλιους δυνάστες που τους εκμεταλλεύονταν. Η έκπληξη από την εμπειρία του πρώτου τηλεφώνου, ο φόβος στη θέα του καρβουνιάρη (του τρένου δηλαδή), κλεφτοκοτάδες, αεριτζήδες του λαϊκού θεάματος, ξωτικά, αθώοι έρωτες, πανηγύρια, αρκουδιάρηδες, αγροτικές εξεγέρσεις κατά των τσιφλικάδων, νυχτερινές ονειροπολήσεις, ιδού το πολύχρωμο μωσαϊκό της θεματολογίας αυτών των ξεχωριστών τραγουδιών.
Τα τραγούδια ερμηνεύει η μεγάλη παρέα που συντρόφευε εκείνη την εποχή τις περιοδείες και τις ηχογραφήσεις του Μαρκόπουλου: Βίκυ Μοσχολιού, Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λιζέτα Νικολάου και Παύλος Σιδηρόπουλος σε μια δισκογραφική εμφάνιση-έκπληξη! Στον πρόλογο του δίσκου ακούμε ένα σύντομο ευχετήριο μήνυμα του Βασίλη Τσιτσάνη. Η αρχική αναλογική έκδοση του 1974 ήταν εξαιρετικά επιμελημένη με πλούσιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό που επιμελήθηκε ο ζωγράφος ο Δημήτρης Μυταράς, ενώ περιείχε και ειδικό ένθετο φυλλάδιο με κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών.

Θεωρώ τον "Θεσσαλικό κύκλο" ένα υποτιμημένο αριστούργημα του έντεχνου λαϊκού μας τραγουδιού, ένα στιβαρό και ολοκληρωμένο έργο που δικαιώνει απολύτως το χαρακτηρισμό του "κύκλου", ενώ αποτελεί τρανή απόδειξη της ευκολίας του συνθέτη να προσαρμόζεται σε κάθε μουσικό ύφος που καλείται κάθε φορά να υπηρετήσει.

(c) 2LPs | EMI Columbia | 1974 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οταν βγηκε για πρωτη φορα σε cd, το 1990, ειχε 26 κομματια.