Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Μουζάκης: Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος (ανέκδοτο)

Θέλω από σήμερα να παρουσιάσω στο Δισκοβόλο ένα μικρό αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού Γιώργου Μουζάκη (1922-2005), ενός παραγωγικότατου δημιουργού και μεγάλου δεξιοτέχνη της τρομπέτας. Ο Γιώργος Μουζάκης ήδη από το 1940 διατηρούσε τη δική του ορχήστρα, ενώ η πρώτη του ηχογράφηση έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο, για να ακολουθήσει μια θριαμβευτική περίοδος μεγάλων επιτυχιών στην επιθεώρηση, της οποίας χαρακτηρίστηκε ως "ο βασιλιάς". Δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τον αριθμό των τραγουδιών που έγραψε για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δισκογραφία. Κάποιοι μιλούν για 2500! Ποιος ξέρει; Δεν αποκλείεται!
Η πρώτη του κινηματογραφική μουσική γράφτηκε το 1952 για την ταινία "Ορκίστηκα εκδίκηση", αλλά η πρώτη του επιτυχία σημειώθηκε με την ταινία "Η ωραία των Αθηνών" (1954), όπου ακούστηκε το αξέχαστο "Μάμπο μπραζιλιέρο" από τη Σπεράντζα Βρανά και το Τρίο Κιτάρα. Ακολούθησαν πάμπολλες ακόμη κινηματογραφικές του συνεργασίες, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60, όπου και θα επικεντρωθεί το αφιέρωμά μας.
Το 1962 λοιπόν έγραψε τη μουσική για την κωμωδία "Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος" που σκηνοθέτησε ο Ορέστης Λάσκος και είχε πρωταγωνιστές τον Νίκο Σταυρίδη, τον Γιώργο Πάντζα, τη Μπεάτα Ασημακοπούλου, τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Σταύρο Παράβα. 
Η μουσική της εισαγωγής, όπου παίζονται οι τίτλοι της ταινίας, είναι ένα ωραίο ορχηστρικό θέμα πολύ αναγνωρίσιμο για το ύφος του συνθέτη με τις εμφανείς λάτιν επιρροές. Στην ταινία ακούγονται τρία τραγούδια. Τα δύο απ' αυτά είναι λαϊκά*, καθώς καλύπτουν την απαραίτητη νυχτερινή έξοδο των πρωταγωνιστών στα μπουζούκια. Τα ερμηνεύει η λαϊκή ορχήστρα του Γιώργου Μητσάκη, ενώ τραγουδά το Τρίο Μπριλάντε
Στη δεύτερη νυχτερινή έξοδο ακούγεται το ωραιότερο τραγούδι της ταινίας με τίτλο "Το δάκρυ" που ερμηνεύει αισθαντικά η Λάουρα συνοδευόμενη από χορωδία. Στο φινάλε έχουμε άλλο ένα όμορφο οργανικό θέμα με πρωταγωνιστή την τρομπέτα του συνθέτη και συνοδεία ορχήστρας βιολιών.

(c) Ανέκδοτο soundtrack | 1962 | Πηγή: d58 | ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ


* Δεν είμαι βέβαιος αν τα τραγούδια αυτά ανήκουν στον Γιώργο Μουζάκη ή στον Γιώργο Μητσάκη...

2 σχόλια:

Ελληνικό Σινεμά είπε...

τα ορχηστρικά και το τραγούδι "Το Δάκρυ το Πικρότερο" με τη Λάουρα ανήκουν στο Γιώργο Μουζάκη. Τα άλλα τραγούδια είναι του Μητσάκη.
Πως μπορώ να ακούσω το σάουντρακ;

...ολοικ είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=UFymcLI4BDU

Γεια σου Μητσάρα!!!