Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ο Μίκης επί χούντας: Νύχτα θανάτου - Μιλώ (1974)

Ο δεύτερος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη πάνω σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου έχει τίτλο "Νύχτα θανάτου" και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της πρώτης τους συνάντησης με τον κύκλο "Τα λαϊκά". Το έργο περιλαμβάνει δέκα τραγούδια που γράφτηκαν στο διάστημα από τις 26 Μαΐου ως τις 31 Οκτωβρίου 1968 στο Βραχάτι. Είναι τραγούδια με λαϊκή επίφαση, αλλά βαθιά πολιτικά με μνήμες και αναφορές στην περίπλοκη πολιτική ζωή του τόπου στα χρόνια του '60, αλλά και με εικόνες μοναξιάς, προσωπικών ενοχών και αδιεξόδων.
Το έργο παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όταν ενορχηστρώθηκε από τον Κώστα Κλάβα και κυκλοφόρησε από την Polydor. Αποκλειστικός ερμηνευτής ο Αντώνης Καλογιάννης που καταθέτει εδώ την κορυφαία μάλλον δισκογραφική του ερμηνεία. Όλα τα τραγούδια είναι όμορφα και κινούνται στο ίδιο μουσικό κλίμα με τις μεταγενέστερες ηχογραφήσεις του συνθέτη με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Δύο τραγούδια οπωσδήποτε ξεχωρίζουν από τον τον κύκλο. Είναι τα υπέροχα "Όσους δεν πήρε η μοναξιά" και "Έχεις μάτια το φεγγάρι". Μερικά ακούστηκαν και σε νεότερες επανεκτελέσεις.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με το τραγούδι "Μιλώ" βασισμένο στο ομώνυμο μελοποιημένο ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη, το οποίο προέρχεται από τον κύκλο "Αρκαδία 8", όπου το είχε ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη. Η εκτέλεση ωστόσο με τον Αντώνη Καλογιάννη είναι αυτή που ακούστηκε περισσότερο.

Σημειώνω, τέλος, ότι ολόκληρος ο κύκλος "Νύχτα θανάτου" (χωρίς το "Μιλώ") συμπεριλήφθηκε το 2008 στην ψηφιακή επανέκδοση του δίσκου "Ο Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη" Νο.1 μαζί με τα "Λαϊκά". Το συνδετικό στοιχείο αυτής της συνύπαρξης είναι βέβαια ο κοινός συνθέτης και στιχουργός, αλλά το γεγονός ότι η "Νύχτα θανάτου" δεν διευθύνεται από τον Μίκη, προφανώς καθιστά τον τίτλο αυτής της επανέκδοσης κατά το ήμισυ ψευδεπίγραφο!

(c) LP | Polydor | 1974 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

blackpepper είπε...

Σε ευχαριστούμε για την επαναφορά αυτών των κλασσικών δίσκων του Μίκη, για θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι. Πολύ ορθή η παρατήρηση για το "διευθύνει", αλλά ας υπογραμμίσουμε ότι ο Κώστας Κλαβας υπήρξε κορυφαίος ενορχηστρωτής της δισκογραφίας κι ακόμη ότι τραγούδια του Μίκη Θ με τον Μάνο Ελευθερίου περιείχαν τα Τραγούδια του Αγώνα και οι Αρκαδιες 2 και 3 με τον Μίκη Θ πιάνο φωνή αλλά και με τον Πέτρο Πανδη. Μερικά τέλος από τα τραγούδια της Νύχτας Θανάτου προέρχονται από τη συνεργασία του Θεοδωράκη με τον George Moustaki που είχατε παρουσιάσει εδώ στο blog

Άαβας / d58 είπε...

Σωστά όλα αυτά. Θυμίζω επίσης ότι τα δυο καλύτερα τραγούδια του έργου ("Έχεις μάτια τοφεγγάρι", "Όσους δεν πήρε η μοναξιά") τα έχει ερμηνεύσει και ο μέγας Μπιθικώτσης στο δίσκο "Οκτώβρης '78" (1978) που κάποια στιγμή θα πάρει τη θέση του στον Δισκοβόλο.

blackpepper είπε...

Νομίζω πως ο Οκτώβρης 78 είχε κυκλοφορήσει και σαν τουριστικό μόνο με τις μουσικές. Αν υπάρχουν ας ενσωματωθούν στην παρουσίαση