Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Απλά τραγούδια (1977)

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, κατά κόσμον Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, αποτελεί κορυφαία εκπρόσωπο της γενιάς ερμηνευτριών που ανέδειξε η γόνιμη δεκαετία του '70, αν και η μεγάλη της καταξίωση και η πιο σημαντική δισκογραφική της παρακαταθήκη εγγράφονται κατά την επόμενη δεκαετία, όταν είχε πλέον κατακτήσει επάξια μια από τις πρώτες θέσεις σε δημοφιλία και εμπορική απήχηση. Ξεκίνησε βέβαια δυναμικά συμμετέχοντας στην εμβληματική "Τετραλογία" (1975) του Δήμου Μούτση κι αμέσως μετά στην "Εργατική Συμφωνία" του ίδιου συνθέτη, ενώ παράλληλα ξεκίναγε και τη σημαντική και πολύχρονη συνεργασία της με τον Ηλία Ανδριόπουλο ("Κύκλος Σεφέρη", "Γράμματα στον Μακρυγιάννη", "Προσανατολισμοί").
Δυο χρόνια λοιπόν μετά το δισκογραφικό της ντεμπούτο ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Απλά τραγούδια" για λογαριασμό της Columbia. Ένδεκα όντως "απλά", αλλά όμορφα τραγούδια σε ύφος "έντεχνης" λαϊκής μπαλάντας. Τέσσερα από αυτά ("Μην κάνεις πείσματα", "Τούτο το βράδυ", "Δεν έχει πια ζωή", "Δρόμο το δρόμο") υπογράφει ο πρώτος της μέντορας, ο Δήμος Μούτσης, όλα σε δεύτερη εκτέλεση με πρώτους εκτελεστές τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Μανώλη Μητσιά και τη Βασιλική Λαβίνα.
Ο Χρήστος Λεττονός που είχε τραγουδήσει δίπλα στην Άλκηστη τα τραγούδια της "Τετραλογίας" του Μούτση, εδώ εμφανίζεται ως συνθέτης σε τρεις τρυφερές μπαλάντες που διακρίνονται για την ευαισθησία και τη λυρική τους διάθεση ("Απόψε η νύχτα", "Οι δρόμοι σε γέλασαν", "Να 'ρχόσουνα βρε μάτια μου"), ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια ανήκουν στον μετέπειτα γνωστό τραγουδοποιό και δημιουργό μεγάλων λαϊκών σουξέ Γιάννη Καραλή που εκείνη την εποχή συνεργαζόταν με την Πρωτοψάλτη στο θεατρικό έργο των Μποστ και Μουρσελά "Εφημερεύομεν" κι εδώ της πρόσφερε το υπέροχο "Πάει η αγάπη μου", αλλά και το τρυφερό "Όπου να 'ναι θα φανεί".

Με λίγα λόγια, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, έχοντας για ισχυρό εφαλτήριο τη συμμετοχή της σε σημαντικά έργα του Μούτση και του Ανδριόπουλου, με τον πρώτο της κιόλας προσωπικό δίσκο μας δίνει το ισχυρό ερμηνευτικό της στίγμα ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη μεγάλη της καριέρα που θα ακολουθήσει...

(c) CD | EMI Columbia |1977 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: