Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ο Μίκης επί χούντας: Αρκαδία αρ.6 & 8 (1974)

Η σειρά των κύκλων τραγουδιών με γενικό τίτλο "Αρκαδία" περιλαμβάνει συνολικά 11 έργα που γράφτηκαν στο διάστημα 1968-1969, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν εκτοπισμένος στη Ζάτουνα της Αρκαδίας από το δικτατορικό καθεστώς. Έχουμε δει ήδη την "Αρκαδία" Νο.5, δηλαδή το "Πνευματικό εμβατήριο" σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, ενώ σύντομα θα δούμε και την "Αρκαδία" αρ.4 σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου ως μέρος του ευρύτερου κύκλου "Τραγούδια του Αγώνα". Οι οκτώ πρώτες "Αρκαδίες" έχουν δισκογραφηθεί, ενώ οι τρεις τελευταίες παραμένουν ανέκδοτες.
Με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη κυκλοφόρησε το 1974 ο παρών δίσκος που περιλαμβάνει τις "Αρκαδίες VI & VIII", που θεωρούνται και οι δημοφιλέστερες από όλη τη σειρά. Καθεμιά από τις δύο "Αρκαδίες" αποτελείται από δύο τραγούδια-ποταμούς, όπως ήταν η νέα φόρμα τραγουδιού που είχε υιοθετήσει ο συνθέτης, προκειμένου να δώσει τραγουδιστική μορφή σε πιο περίπλοκες συνθέσεις που βασίζονταν σε στίχο ελεύθερο, χωρίς δηλαδή τα χαρακτηριστικά του συμβατικού στίχου με μέτρο και ομοιοκαταληξία. 
Η "Αρκαδία VI" περιλαμβάνει τα τραγούδια "Θούριον" και "Στον Άγνωστο ποιητή" βασισμένα σε ποίηση του συνθέτη. Η σύνθεσή τους χρονολογείται στις 14 Απριλίου 1969. Πρωτοπαίχτηκαν από το ραδιόφωνο του BBC την ίδια χρονιά, αλλά σε δίσκο ηχογραφήθηκαν μόλις το 1974.
Η "Αρκαδία VIII" περιλαμβάνει τα τραγούδια "Μιλώ" και "Χάρης 1944" σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη. Η σύνθεσή τους έγινε στη Ζάτουνα τον Ιούλιο του 1969, ενώ η πρώτη τους εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Σεπτέμβρη του 1973, για να ενταχθούν τελικά την επόμενη χρονιά στον ίδιο δίσκο με την "Αρκαδία VI". Ξεχώρισε αμέσως το υπέροχο "Μιλώ", το οποίο σε άλλη εκτέλεση με τον Αντώνη Καλογιάννη γνώρισε σημαντική επιτυχία στα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια. Ο ποιητής αφιερώνει τους στίχους του στους χαμένους αγώνες της Αριστεράς κατά τη σκληρή δεκαετία του '40 (Δεκεμβριανά, Εμφύλιος). Την ίδια αφετηρία έμπνευσης έχει και το ποίημα "Χάρης 1944", το οποίο αναφέρεται σε υπαρκτό πρόσωπο που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. 

Η Μαρία Φαραντούρη υπηρετεί έξοχα τα ιδιαίτερα αυτά τραγούδια καταθέτοντας ερμηνείες που σφραγίζουν ανεξίτηλα μερικές από τις πιο μεγάλες στιγμές του ελληνικού πολιτικού τραγουδιού.

(c) LP | Minos | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: