Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας: Ο Σταμούλης ο λοχίας (1971)

Το 1971 ο Γιώργος Κατσαρός μαζί με το "Ένα καράβι γεμάτο τραγούδια" μας παρουσίασε άλλη μια ολοκληρωμένη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Ο Σταμούλης ο λοχίας" παρμένο φυσικά από το ομώνυμο τραγούδι που ήδη είχε γίνει τεράστια επιτυχία από την προηγούμενη χρονιά μέσω των 45 στροφών. 
Και σ' αυτή τη δουλειά ο συνθέτης συνεργάστηκε και πάλι με τον πολυγραφότατο Πυθαγόρα. Η συνεργασία του ακαταμάχητου δίδυμου είχε την απόλυτη κυριαρχία εκείνη την περίοδο με τρία ασυναγώνιστα σουξέ ερμηνευμένα από τον Γιάννη Καλατζή. Φυσικά αναφέρομαι στα κλασικά τραγούδια: "Κυρά Γιώργαινα", "Ο επιπόλαιος" και "Ο Σταμούλης ο λοχίας". Και ήταν αυτά που προπάντων είχαν εδραιώσει την παρουσία του ερμηνευτή στην πρώτη γραμμή της εμπορικότητας.  
Το άλμπουμ "Ο Σταμούλης ο λοχίας" είναι πιθανότατα ο ωραιότερος δίσκος του Γιώργου Κατσαρού, ίσως δίπλα στο "Δρόμο για τα Κύθηρα". Σχεδόν όλα τα τραγούδια γνώρισαν επιτυχία κι αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Θα ξεχώριζα περισσότερο τα: "Τα βάσανα δε λέγονται" και "Μάνα μου δε σε άκουσα" με τον Γιώργο Νταλάρα, "Δεν υπάρχει ευτυχία" και "Απόψε σπάσε τα δεσμά" με τη Λίτσα Διαμάντη, "Γιατί με ειρωνεύεστε" και "Δυο αγάπες" με τον Γιάννη Πάριο, "Η Μυτιληνιά" και "Καπετάνιος της ζωής" με τον Γιάννη Καλατζή. Χμ! Μου φαίνεται πως τα είπα όλα! Πάντως μαζί με τα τραγούδια έχουμε και δυο οργανικές εκδοχές των μεγάλων επιτυχιών "Κυρά Γιώργαινα" και "Ο Σταμούλης ο λοχίας".

Ασφαλώς είναι από τους εμβληματικούς δίσκους του ελαφρολαϊκού ήχου που είχε αρχίσει να κυριαρχεί εκείνα τα χρόνια και στο ξεκίνημά του τουλάχιστον μάς έδωσε μια μεγάλη σοδειά με ωραία τραγούδια, πολλά από τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση των νέων ερμηνευτών που είχαν εμφανιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '70, ιδίως στο περιβάλλον της Minos.

(c) CD | Minos | 1971 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: