Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο Μίκης επί χούντας: Ο Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη Νο.2 (1971/74)

Με γενικό τίτλο "Ο Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη Αρ.2" κυκλοφόρησε αρχικά το 1971 στο Παρίσι και το 1974 στην Ελλάδα από την Polydor ένας σημαντικός δίσκος του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις μικρούς κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν λίγο νωρίτερα στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν. Οι κύκλοι αυτοί είναι: "Romancero gitano", "Τα τραγούδια του Ανδρέα" και "Μυθιστόρημα".
Το "Romencero gitano" βασίζεται στην ομώνυμη μεγάλη ποιητική συλλογή του Federico Garcia Lorca σε ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Μάλιστα ο Ελύτης διάλεξε επτά ποιήματα ακολουθώντας κι εδώ την αινιγματική εμμονή του στον αριθμό επτά! Η απόδοση πάντως των ποιημάτων του Ισπανού ποιητή είναι εξαιρετική και συγκρίσιμη με τη μνημειώδη απόδοση του "Ματωμένου Γάμου" από τον Νίκο Γκάτσο. Ο Θεοδωράκης μελοποίησε το έργο τον Μάρτη με Απρίλη του 1967 και ήταν η τελευταία του σύνθεση πριν από την επιβολή της Δικτατορίας! Κι ενώ σχεδιαζόταν η ηχογράφησή του με την Αρλέτα στη Lyra, το σχέδιο αναγκαστικά ματαιώθηκε. Τελικά η πρώτη του εγγραφή έγινε στο Παρίσι το 1970 με τη Μαρία Φαραντούρη, αλλά περιορίστηκε σε 5 μόνο μέρη, όπως ακούγεται στον παρόντα δίσκο. Ένα χρόνο αργότερα όμως το έργο ηχογραφήθηκε ολόκληρο στο Λονδίνο πάλι με τη Μαρία Φαραντούρη και συνοδεία σόλο κλασικής κιθάρας από τον διάσημο Αυστραλό κιθαριστή John Williams. Αργότερα, το 1978, είχαμε και μια τρίτη ηχογράφησή του, αυτή τη φορά με την Αρλέτα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Ο κύκλος τεσσάρων τραγουδιών "Μυθιστόρημα" βασίζεται σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από την ομώνυμη ποιητική του συλλογή. Η σύνθεση έγινε στις φυλακές Αβέρωφ τον Γενάρη του 1968, ενώ η πρώτη του ηχογράφηση στο Παρίσι το 1971 με τη Μαρία Φαραντούρη. Ξεχωρίζει το χιλιοακουσμένο "Λίγο ακόμα", αλλά και το υπέροχο λυρικό adagio "Ο ύπνος σε τύλιξε". Αυτή είναι η δεύτερη μελοποίηση του συνθέτη σε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, αφού είχε προηγηθεί το 1962 ο κύκλος "Επιφάνια" με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Ο τρίτος κύκλος με τίτλο "Τα τραγούδια του Ανδρέα" έχει στίχους του συνθέτη και γράφτηκε στο Βραχάτι το 1968. Είναι αφιερωμένος στον συγκρατούμενό του αγωνιστή Ανδρέα Λεντάκη. Εδώ περιλαμβάνεται ένα από τα πιο εμβληματικά αγωνιστικά τραγούδια του συνθέτη, το χιλιοτραγουδισμένο "Είμαστε δυο". Το έργο ηχογραφήθηκε πρώτα στο Παρίσι το 1970 με τον Georges Moustaki κι ένα χρόνο μετά στην εκτέλεση που έχουμε εδώ με τον Αντώνη Καλογιάννη.

Ο δίσκος στη νεότερη ψηφιακή έκδοση εμπλουτίστηκε και μ' έναν τέταρτο (ημιτελή) κύκλο από τα "Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη. 

(c) LP | Polydor | 1971/1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: