Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Goran Bregovic, Άλκ. Πρωτοψάλτη: Παραδέχτηκα (1991)

Το κλείσιμο της δεκαετίας του '80 βρήκε την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στην κορυφή της δημοτικότητάς της μέσα από τις αλλεπάλληλες συνεργασίες της με τον Σταμάτη Κραουνάκη και ιδιαίτερα μέσα από τις ιστορικές ζωντανές τους εμφανίσεις που αποτυπώθηκαν στους δίσκους "Λεωφόρος" Α' και Β' (1987/1990). Το 1989 είχε μια επίσης ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Σταμάτη Σπανουδάκη στο δίσκο "Δυο βήματα απ' την άμμο" κι έτσι έκλεισε με απόλυτη επιτυχία η παραγωγικότατη εκείνη δεκαετία.
Μπαίνοντας λοιπόν στην καινούργια δεκαετία η Άλκηστη επιχείρησε μια εντυπωσιακή στροφή προς ένα τελείως διαφορετικό ρεπερτόριο με υλικό που παρέπεμπε στις ρίζες της βαλκανικής μουσικής παράδοσης. Ήταν η εποχή που o Σερβοβόσνιος συνθέτης Goran Bregovic γνώριζε την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από την κινηματογραφική του μουσική σε ταινίες του Κουστουρίτσα και άλλων κινηματογραφιστών προκαλώντας μαζική παράκρουση και μια ασυγκράτητη μόδα για τις μπάντες με χάλκινα πνευστά που κράτησε πολλά χρόνια και επηρέασε σοβαρά ακόμη και το ελληνικό τραγούδι, κυρίως σε επίπεδο ενορχήστρωσης.
Έτσι λοιπόν το 1991 η Πρωτοψάλτη με τη σύμπραξη της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου δημιουργούν ένα δίσκο με τραγούδια του Bregovic μεταφερμένα στην ελληνική γλώσσα, αλλά διατηρώντας τα αυθεντικά βαλκανικά ηχοχρώματα της πρωτότυπης γραφής. Η απόπειρα αυτή στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και ο δίσκος χάλασε κόσμο στον καιρό του με τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, όπως το ιλιγγιώδους ρυθμού "Βενζινάδικο" ή το "Να 'ταν η καρδιά οικόπεδο", αλλά και το συγκινητικό "Του Άη Γιώργη" που βασίστηκε στο συγκλονιστικό κινηματογραφικό τραγούδι "Ederlezi" από την ταινία "Ο καιρός των τσιγγάνων". 
Ο ίδιος ο Bregovic, ενθουσιασμένος από αυτή τη συνεργασία, επιμελήθηκε την ενορχήστρωση συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα κι ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, το γοητευτικό "Σ' αγαπώ γιατί είσ' ωραία", το οποίο για λόγους συμβατικούς αποδίδεται στον μεγάλο σαντουρίστα Αριστείδη Μόσχο.

(c) CD | Polydor | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: