Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Ομώνυμο (1981)

Μετά την ωραία της εκκίνηση στο ελληνικό πεντάγραμμο από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, έχοντας ήδη μεταπηδήσει από την Columbia στη Lyra κι έχοντας την ενδιαφέρουσα συμμετοχή της στη "Ρεζέρβα" του Διονύση Σαββόπουλου και κυρίως στα "Γράμματα στον Μακρυγιάννη" του Ηλία Ανδριόπουλου, μπαίνει στην επόμενη και πιο καθοριστική δεκαετία της καριέρας της με τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο που έχει για τίτλο το όνομά της, αν και πλέον το "Άλκηστις" απλοποιήθηκε σε "Άλκηστη" διευκολύνοντας έτσι την εκφορά του στις πλάγιες πτώσεις. Ε, δεν ήταν δα και τόσο δόκιμο να λέμε "της Αλκήστιδος Πρωτοψάλτη"!
Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκατρία όμορφα τραγούδια που κινούνται στο ίδιο ενορχηστρωτικό κλίμα με τα τραγούδια του πρώτου της δίσκου. Τρυφερές λαϊκές μπαλάντες με καλογραμμένους στίχους και φυσικά άριστη ερμηνεία από την Άλκηστη. 
Κι εδώ έχουμε πάλι αρκετά τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση, όπως οι πανέμορφες διασκευές των τριών εξαίσιων "Λυρικών" του Μίκη Θεοδωράκη ("Την πόρτα ανοίγω", "Μοιρολόι της βροχής", "Δρόμοι που χάθηκα") που θα έλεγα ότι εδώ βρίσκουν την απόλυτη δικαίωσή τους, όπως επίσης το "Αγέρας στους δρόμους" του Ηλία Ανδριόπουλου παρμένο από τα "Λαϊκά προάστια" που είχε ερμηνεύσει η Σωτηρία Μπέλλου, αλλά και το ωραιότατο ζεϊμπέκικο "Σε βρήκα στη Μονεμβασιά" του Λουκιανού Κηλαηδόνη που είχε ερμηνεύσει παλιότερα ο Μανώλης Μητσιάς.
Ο δίσκος πάντως περιέχει και αρκετά ωραία πρωτότυπα τραγούδια, όπως το τρυφερό "Τετάρτη βράδυ" του Χρήστου Λεττονούτο "Σοκάκι που μεγάλωσες", πάλι του Κηλαηδόνη, τρία τραγούδια του Γιώργου Γιαννουλάτου, άλλο ένα του Χρήστου Γκάρτζου και το παραδοσιακό "Ένα παλικάρι" διασκευασμένο όμορφα από τον έμπειρο ενορχηστρωτή του δίσκου Τάσο Καρακατσάνη.

(c) CD | Lyra | 1981 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: