Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας: 13 Περιπτώσεις (1974)

Το 1974, μια εξαιρετικά δυσμενή χρονιά για το είδος τραγουδιού που υπηρετούσε ο Γιώργος Κατσαρός, στάθηκε ωστόσο πολύ παραγωγικό για τον ίδιο που συνέχισε να ηχογραφεί τραγούδια σε εντατικούς ρυθμούς και να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες κόντρα στο ρεύμα της εποχής.
Ένας από τους καλούς λοιπόν δίσκους του κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά. Τίτλος του: "13 Περιπτώσεις". Και πάλι σε αποκλειστική συνεργασία με τον Πυθαγόρα. Δεκατρία καλογραμμένα τραγούδια με ερωτική και κοινωνική θεματολογία και με μια τάση αναμνησιολογίας και νοσταλγικ;ής αναπόλησης. Μερικά τραγούδια ακούστηκαν πολύ, όπως: "Άσπρα θα φορέσω", "Γειτονιά μου παιδική", "Και μη χειρότερα", "Έτσι είν' η ζωή παππούλη". Προσωπικά πάντως έχω μια αδυναμία στα τραγούδια "Παναγιά μου, Παναγιά μου" και "Τι σημασία". Το πρώτο έχει μια πινελιά παραδοσιακού σκοπού, ενώ το δεύτερο αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα καλού ελαφρολαϊκού ύφους.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν πολύ πειστικά και εκφραστικά ο Γιάννης Καλατζής, αγαπημένος ερμηνευτής του συνθέτη, και η Λίτσα Διαμάντη στην τελευταία της ίσως δισκογραφική δουλειά με τραγούδια που βρίσκονται κοντά στη φόρμα του λεγόμενου "έντεχνου", πριν προσχωρήσει ολοκληρωτικά σε ένα είδος παρακμιακού λαϊκού τραγουδιού για τις πίστες της νύχτας.

(c) CD | Minos | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: