Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Κατσαρός - Πυθαγόρας: Ένα καράβι γεμάτο τραγούδια (1971)

Η περίοδος της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών και μέχρι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στάθηκε η πιο παραγωγική στη συνθετική καριέρα του Γιώργου Κατσαρού, μια περίοδος απίστευτη σε ποσότητα τραγουδιών, αλλά και τεράστιων επιτυχιών, που τον είχαν καταστήσει τον πιο περιζήτητο δημιουργό της εποχής είτε στην τηλεόραση, είτε στον κινηματογράφο. Την ίδια εποχή η συνεργασία του με τον Πυθαγόρα ήταν σχεδόν αποκλειστική και μαζί οι δυο τους ηχογράφησαν δεκάδες σουξέ με όλες τις φωνές του ελληνικού πενταγράμμου και ιδιαίτερα με τη Μαρινέλλα, τον Γιάννη Καλατζή και τον Γιάννη Πάριο.
Ήδη έχουμε μιλήσει για τα πρώτα τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού που ερμήνευσε στο ξεκίνημα της προσωπικής της καριέρας η Μαρινέλλα και ειδικότερα στους δίσκους "Σταλιά σταλιά" και "Όταν σημάνει εσπερινός" (1969). Αυτή η συνεργασία όμως διευρύνθηκε και στα κατοπινά χρόνια με τη συμμετοχή της Μαρινέλλας ως βασικής ερμηνεύτριας σε προσωπικούς δίσκους του συνθέτη, όπως ο σημερινός. Αναφέρομαι στο δίσκο "Ένα καράβι γεμάτο τραγούδια" που εκδόθηκε το 1971 και περιλαμβάνει το υλικό που ακουγόταν στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της τότε ΥΕΝΕΔ.
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια των Κατσαρού - Πυθαγόρα και κλείνει με το παιγνιώδες "Ντιρλαντά", ένα τραγούδι που εκείνο τον καιρό γνώριζε τρομαχτική επιτυχία μέσα από τις πολλαπλές του, ελληνικές και διεθνείς, εκτελέσεις, αφού στο μεταξύ ο άσημος σφουγγαράς Παντελής Γκίνος είχε πετύχει με δικαστική απόφαση να καταχωρηθεί το τραγούδι στο όνομά του!
Από τα ένδεκα λοιπόν τραγούδια του Κατσαρού, τα δύο είναι σε δεύτερη εκτέλεση. Πρόκειται για τα πασίγνωστα σουξέ "Κυρά Γιώργαινα" και "Ο επιπόλαιος" που ήδη είχαν τραγουδηθεί από τον Γιάννη Καλατζή και τον είχαν μετρατρέψει μεμιάς σε πρώτο όνομα! Η Μαρινέλλα ερμηνεύει συνολικά επτά τραγούδια, δύο αποδίδει ο Κώστας Χατζής κι ένα ο Φίλιππος Νικολάου, ενώ άλλα δύο ερμηνεύονται από χορωδία. Αξιοσημείωτο είναι ότι εδώ έχουμε την πρώτη δισκογραφική συνάντηση της Μαρινέλλας με τον Χατζή, η οποία προοιωνιζόταν τη μεγάλη τους συνάντηση μερικά χρόνια αργότερα στο "Ρεσιτάλ"

(c) CD | Philips | 1971 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: