Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Μαρινέλλα: Όταν σημάνει εσπερινός (1969)

Στην αρχή του 1969 είχε κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Μαρινέλλας με τίτλο "Σταλιά σταλιά" σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς πάνω στη συνταγή του δίσκου αυτού εκδόθηκε γρήγορα γρήγορα ο δεύτερος δίσκος της μεγάλης ερμηνεύτριας με τίτλο "Όταν σημάνει εσπερινός" με δώδεκα λαϊκά τραγούδια που υπογράφονται από τους ίδιους πάλι βασικούς δημιουργούς: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός και Νάκης Πετρίδης. Μαζί τους προστίθενται ο Τόλης Βοσκόπουλος και ο μάλλον άγνωστος, αλλά σπουδαίος μπουζουξής Γιώργος Μάμμος.
Ο δίσκος περιλαμβάνει μερικά πολύ όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν κατά τη διετία 1968-1969 και πρωτοκυκλοφόρησαν στις 45 στροφές. Ξεχωρίζουν βέβαια κάποια, όπως το ομότιτλο του Νάκη Πετρίδη, το εναρκτήριο "Απόψε σε θέλω" του φοβερού τότε δίδυμου Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου και το εντυπωσιακής ρυθμικής αγωγής "Τι να φταίει" του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου, γραμμένο σε μια εποχή που η συνάντηση αυτών των δύο δημιουργών είχε αποφέρει υπέροχους καρπούς. Ωραία και τα "Πικραμένα δειλινά" του Ζαμπέτα. Τα υπόλοιπα τραγούδια σαφώς και είναι υποδεέστερα των άλλων καθιστώντας συνολικά αυτόν το δίσκο κατώτερο κατά μία βαθμίδα από τον προηγούμενο.

Από καθαρά φιλολογικής πλευράς θα ήθελα να επισημάνω έναν λαθραίο σολοικισμό στους στίχους του ομότιτλου τραγουδιού, γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη χρονική συμφωνία του ρηματικού τύπου "όταν σημάνει" (αόριστος) με τα ρήματα που ακολουθούν ("δένω", "καρτερώ") που βρίσκονται σε ενεστώτα. Συνεπώς οι ορθοί στίχοι θα ήταν: "Όταν σημαίνει εσπερινός... κορδέλα δένω... και σε καρτερώ"...

(c) LP | Philips | 1969 | Πηγή: d58

4 σχόλια:

S760 είπε...

Χρόνια Πολλά Δημήτρη εύχομαι, υγεία, ευτυχία και χαρά.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ, καλέ μου φίλε!

vafman είπε...

Χρόνια πολλά, καλά
κι ευτυχισμένα.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, φίλε μου vafman...