Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Μανώλης Γαλιάτσος: Φως Αυγούστου (1989)

Ο Μανώλης Γαλιάτσος ανήκει στη γενιά εκείνη των τραγουδοποιών της δεκαετίας του '90 που θα μπορούσε, κάπως αυθαίρετα, να χαρακτηριστεί ως "σχολή Ξυδάκη". Είναι μαζί του ο Γιώργος Ανδρέου, ο Μιχάλης Κουμπιός, ο Μιχάλης Νικολούδης, ίσως και κάποιοι ακόμη, όλοι τους δημιουργοί που αντλούν ισχυρές επιρροές από την παράδοση της Ανατολής χτίζοντας ωστόσο πρωτότυπες συνθέσεις που αφορούν στο σήμερα και ενίοτε στο αύριο.
Ο Μανώλης Γαλιάτσος συμπορεύτηκε για πολλά χρόνια με τον Νίκο Ξυδάκη ως μουσικός και ενορχηστρωτής σε αρκετές δουλειές του. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο Ξυδάκης υπήρξε και ο παραγωγός της πρώτης προσωπικής του δουλειάς που κυκλοφόρησε από τη CBS το 1989 με τίτλο "Φως Αυγούστου". Άλλωστε πρόκειται για έναν εξόχως "ξυδακικό" κύκλο δέκα τραγουδιών που ακούστηκαν την ίδια εποχή με τα τραγούδια του Ξυδάκη από το δίσκο "Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ", με τα οποία μοιάζουν πολύ συγγενικά. Είναι τραγούδια που παίζουν σε χρωματικές παραλλαγές του λευκού και του μαύρου, του φωτός και του σκότους. Κάποια απ' αυτά λες και πασχίζουν να διαψεύσουν τον λαμπερό τίτλο του έργου με την εμφανή σκοτεινή τους απόχρωση που φανερώνεται και από τους τίτλους: "Μια νύχτα μεθυσμένη", "Η αγάπη είναι στα μαύρα", "Το αδειανό δωμάτιο", "Καληνύχτα ξανά". Κι ανάμεσά τους φωτεινές ανταύγειες που απαλύνουν την κλειστοφοβική διάθεση: "Η καλύτερη στιγμή", "Φως Αυγούστου", "Αραβία", "Πολιτείες της ασφάλτου".
Η μουσική αποτίει φόρο τιμής στις ανατολίτικες απολήξεις της ελληνικής παράδοσης. Όλα τα τραγούδια μοιάζουν σαν μια σειρά παραλλαγών πάνω σ' ένα νοητό αρχετυπικό τσιφτετέλι που κρύβεται επιμελώς πίσω από τις περίτεχνες μελωδίες του δημιουργού. Και φυσικά η παρουσία της υπέροχης Ελένης Βιτάλη ως βασικής ερμηνεύτριας αυτών των τραγουδιών μοιάζει αυτονόητη και απόλυτα ταιριαστή με όλη την ατμόσφαιρα. Από δυο τραγούδια επίσης ερμηνεύουν ο Νίκος Ξυδάκης και ο συνθέτης.

Ο Μανώλης Καραντίνης παίζει λαούτο, τζουρά και σάζι, ο Νίκος Χατζόπουλος βιολί, ο Νίκος Πολίτης μπάσο, ο Ανδρέας Παππάς κρουστά, ο Γιώργος Ανδρέου κρουστά και πλήκτρα και ο συνθέτης πλήκτρα και πιάνο. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος επιμελήθηκε την αισθητική των εξωφύλλων.

(c) LP | CBS | 1989 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: