Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Ο Καζαντζίδης στη Minos: Η ζωή μου όλη (1974)

Το 1974 ήταν χρονιά της Μεταπολίτευσης και της δυναμικής εισβολής στην ελληνική δισκογραφία του πολιτικού τραγουδιού, πράγμα που δεν άφησε ανεπηρέαστο ακόμη και τον μεγάλο λαϊκό βάρδο Στέλιο Καζαντζίδη. Εκείνη λοιπόν τη χρονιά ο Καζαντζίδης εμφανίστηκε με δύο προσωπικούς δίσκους, από τους οποίους ο ένας είχε τίτλο "Στην Ανατολή" και περιλάμβανε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στη δεύτερη συνάντησή τους σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία στα τραγούδια της "Πολιτείας".
Ωστόσο πριν ενσκήψει η επιδρομή του πολιτικού τραγουδιού, ο Καζαντζίδης πρόλαβε και παρουσίασε άλλον ένα λαϊκό δίσκο με τραγούδια πάνω κάτω στην ίδια γραμμή με τους προηγούμενους εκείνης της περιόδου. Τίτλος του: "Η ζωή μου όλη". Ένας δίσκος εμφανώς μοιρασμένος σε δύο ενότητες των έξι τραγουδιών που καλύπτουν αντίστοιχα τις δυο πλευρές του.
Η πρώτη πλευρά είναι αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί μια από τις κορυφαίες δισκογραφικές στιγμές του μεγάλου ερμηνευτή. Εδώ λοιπόν έχουμε τη μοναδική συνεργασία του Καζαντζίδη με τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδοποιό Άκη Πάνου. Έξι λαϊκά διαμάντια, όλα σε μουσική και στίχους του Άκη Πάνου, όλα με δυνατούς μουσικούς σκοπούς και στίχους ευρηματικούς με πηγαίο θυμοσοφικό στοχασμό. Κορυφαίο όλων βέβαια το τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο.

Η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει έξι τραγούδια που φέρουν ως συνθέτη τον ίδιο τον Στέλιο Καζαντζίδη συνεργαζόμενο είτε με τον Χρήστο Νικολόπουλο, είτε με τον ψευδοσυνθέτη Ι. Βασιλόπουλο. Από τα τραγούδια αυτά ξεχώρισε κι έγινε μεγάλη επιτυχία το "Πάει κι αυτός".

(c) CD | Minos | 1974 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

thouthou είπε...

Βλέπω ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην κλασική μουσική... :)
Στα άγια των αγίων, στην φωνή...
Δυο φωνές δεν είχαν ουρανό, του Στέλιου και της Μαρινέλας. Ο θεός τους έβαλε μαζί.
Υπέρτιτλος: "Γιατί ήθελα να γίνω τραγουδιστής"...