Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Σταύρος Ξαρχάκος: Ενθύμιον (1978)

Μετά τον κύκλο τραγουδιών "Συμφωνία της Γιάλτας & της πικρής αγάπης τα τραγούδια" που κυκλοφόρησε το 1976, ο Σταύρος Ξαρχάκος έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα από την τραγουδοποιία, μέχρι να επιστρέψει δυναμικά το 1983 με τον κορυφαίο κύκλο "Ρεμπέτικο"
Στο μεσοδιάστημα δεν έπαψε φυσικά να ασχολείται με τη μουσική, αλλά περιορίστηκε κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις ή σε οργανικές συνθέσεις σκηνικού χαρακτήρα. Το 1977 εκδόθηκε η μουσική που έγραψε για το τηλεοπτικό δρώμενο "Βυζάντιο: 100 χρόνια πριν - Η γιορτή των Καλενδών". Ο δίσκος είχε τίτλο "976" κι εκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρία UniVox. Ένα χρόνο αργότερα το υλικό του έργου επανεκδόθηκε από την ίδια εταιρία σε νέο δίσκο με τίτλο "Ενθύμιον" και καινούργια εξώφυλλα. Περιλαμβάνονται οργανικά χορευτικά κομμάτια που διατρέχουν την ελληνική παράδοση από το βυζάντιο ίσαμε τον 20ο αιώνα με αναφορές στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. 
Η έκδοση συνοδεύεται από ένα ενδιαφέρον σημείωμα του συγγραφέα Φίλιππου Δρακονταειδή, ο ποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: 
"Ενθύμιον" σημαίνει ανάμνηση. Όχι όμως μια οποιαδήποτε ανάμνηση. Ενθύμιον είναι ό,τι καρφώνεται στη μνήμη. Στην προκείμενη περίπτωση είναι ό,τι αντιπροσωπεύει με βεβαιότητα μια χώρα: την Ελλάδα... Αυτός ο δίσκος δεν είναι "μάζεμα" παλιών "επιτυχιών", ούτε είναι μουσική τακτοποίηση, πιάτο δηλαδή ξαναζεσταμένο. Αντίθετα με τα ήθη που απαιτούν τα πράγματα να είναι έτσι, ο Σταύρος Ξαρχάκος προσφέρει εδώ αυθεντική μουσική, έργο πλήρες και τίμια δουλειά...

(c) LP | Venus/UniVox | 1978 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: