Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο Καζαντζίδης στη Minos: Γυρισμός (1972)

Μετά το διπλό δισκογραφικό του παρών μέσα στο 1970 ("Η στεναχώρια μου", "Ένα γράμμα"), την επόμενη χρονιά ο Στέλιος Καζαντζίδης περιορίστηκε σε ένα συμμάζεμα παλιότερων τραγουδιών του στην Odeon που εκδόθηκε το 1971 με τίτλο "Στιγμές", ενώ το 1972 επανήλθε με νεότερα τραγούδια που κυκλοφόρησαν από τη Minos με τον υπαινικτικό τίτλο "Γυρισμός" σηματοδοτώντας έτσι μια πρώτη "επιστροφή" του, πριν φτάσουμε στην ώρα της θεαματικής του αποχώρησης από τη δισκογραφία τρία χρόνια αργότερα.
Ο δίσκος λοιπόν "Γυρισμός" περιλαμβάνει - σύμφωνα πάντα με τον σχεδόν απαράβατο κανόνα - δώδεκα λαϊκά τραγούδια γραμμένα πάνω στη φωνή του μεγάλου βάρδου από αρχιμάστορες του είδους, όπως ο Απόστολος Καλδάρας και ο Θόδωρος Δερβενιώτης με τη συνεργασία του κορυφαίου λαϊκού στιχουργού Κώστα Βίρβου.
Έχουμε επίσης τέσσερα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου που αποτέλεσαν και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου, ιδίως το εναρκτήριο "Την Παρασκευή το βράδυ" και το επιλογικό "Γυρίζω απ' τη νύχτα". Τα τρία από αυτά συνυπογράφονται και πάλι από τον Καζαντζίδη, ενώ στο τέταρτο υπάρχει η υπογραφή του γνωστού τραγουδο-μάνατζερ της εποχής Ι. Βασιλόπουλου, ο οποίος δεν είχε καμία πραγματική σχέση με τη μουσική! 
Τέλος, υπάρχουν και δύο τραγούδια που φέρονται ως συνθέσεις του Στέλιου Καζαντζίδη, αν και το ένα από αυτά ("Το δρομολόι της ζωής") έχει επίσης την υπογραφή του Ι. Βασιλόπουλου! Πάντως αυτό το τελευταίο αποτέλεσε και το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο σε μια νέα ανθολογία τραγουδιών του Καζαντζίδη που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.

(c) CD | Minos | 1972 |  Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: