Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Σοφία Βέμπο: 24 Αξέχαστες Επιτυχίες (1978)

Χτες είχαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την οποία όλοι μας λίγο πολύ τη συνδέουμε συνειρμικά με την περίφημη "τραγουδίστρια της νίκης", τη μεγάλη ερμηνεύτρια Σοφία Βέμπο (1910-1978). Ωστόσο εγώ σήμερα εδώ στον Δισκοβόλο θα ήθελα να αποφύγω αυτό το στερεότυπο και να σας παρουσιάσω την πραγματική Σοφία Βέμπο, την αξεπέραστη ερμηνεύτρια του "ελαφρού" τραγουδιού που μεγαλούργησε κατά τη δεκαετία του '30 αφήνοντας μια σπάνιας ομορφιάς κληρονομιά υπέροχων μελωδιών που ερμήνευσε.
Ο Σοφία Βέμπο λοιπόν (πραγματικό όνομα: Σοφία Μπέμπου) ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι το 1933, ενώ την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη θεατρική της εμφάνιση, για να ακολουθήσει μια περίοδος τρομαχτικής εμπορικής επιτυχίας που την επέβαλε ως το μεγαλύτερο όνομα στο καλλιτεχνικό στερέωμα της εποχής. Μάλιστα το 1937 έκανε και την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση στην ταινία "Η προσφυγοπούλα", ενώ οι συνεχείς εμφανίσεις της στις επιθεωρήσεις της εποχής γνώριζαν απίστευτη επιτυχία.
Με το ξέσπασμα του πολέμου αποφάσισε να αφιερώσει τη φωνή της στα περίφημα πατριωτικά τραγούδια, τα περισσότερα με σατιρικό περιεχόμενο και βασισμένα σε προϋπάρχουσες μελωδίες. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής ακολούθησε τα ελληνικά στρατεύματα στη Μ. Ανατολή εμψυχώνοντας τους στρατιώτες, ενώ μετά τον πόλεμο συνέχισε πάντα με μεγάλη επιτυχία τις εμφανίσεις της στη σκηνή, αλλά και στον κινηματογράφο, όπως στις ταινίες "Στέλλα" (1955) και "Στουρνάρα 288" (1959). Στις αρχές της δεκαετίας του '60 πια το άστρο της άρχισε να θαμπώνει κι έτσι σταδιακά αποσύρθηκε από το προσκήνιο.
Το διπλό αναλογικό άλμπουμ "24 Αξέχαστες Επιτυχίες" εκδόθηκε από την Columbia το 1978 τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης ερμηνεύτριας που έφυγε από τη ζωή εκείνη τη χρονιά. Στην πραγματικότητα, η έκδοση περιλαμβάνει 25 τραγούδια, καθώς στο ξεκίνημα ακούμε το τραγούδι "40 Χρόνια" σε νεότερη ηχογράφηση που μοιάζει σαν ένας αναδρομικός απολογισμός της πολύχρονης πορείας της Βέμπο στο χώρο του τραγουδιού. 
Και θα 'λεγα πως ο τίτλος του άλμπουμ αποδίδει με ακρίβεια και το περιεχόμενό του, γιατί πράγματι όλα αυτά τα τραγούδια αποτελούν αξέχαστες και μεγάλες επιτυχίες με τις υπογραφές των σπουδαιότερων μαστόρων του συγκεκριμένου είδους, όπως ο Κώστας Γιαννίδης, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Ιωσήφ Ριτσιάρδης, ο Λεό Ραπίτης, ο Μενέλαος Θεοφανίδης και άλλοι. Στους στίχους κυριαρχεί η παρουσία του Μίμη Τραϊφόρου, συζύγου της Βέμπο και στενού της συνεργάτη επί δεκαετίες. 

Φυσικά όλες οι ηχογραφήσεις είναι αυθεντικές και παρμένες από παλιούς δίσκους 78 στροφών. Η έκδοση είναι ιδιαίτερα φροντισμένη με ειδικό ένθετο φυλλάδιο που περιλαμβάνει πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό μαζί με ένα ιδιόχειρο σημείωμα και δύο ωραίες φωτογραφίες της τραγουδιστριας, ενώ το εξώφυλλο κοσμείται από μια έξοχη ελαιογραφία του πορτρέτου της φτιαγμένη το 1940 από τον Ε. Ευαγγελίδη.

(c) 2LPs | EMI Columbia | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: