Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Θόδωρος Αναστασίου: Κλέφτες ποδηλάτων (1990)

Ο Θόδωρος Αναστασίου πρωτοεμφανίστηκε το 1986 με το δίσκο "Ντεμοντέ" δίνοντας εξαρχής το στίγμα ενός τραγουδοποιού με διεθνείς επιρροές και κυρίως από τους ήχους της latin jazz που καθορίζουν αποφασιστικά το προσωπικό του ύφος. 
Το 1990 μας έδωσε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Κλέφτες ποδηλάτων" που εκδόθηκε από  τη Virgin σε βινύλιο, χωρίς - εξ όσων γνωρίζω -  να έχει εκδοθεί ποτέ σε ψηφιακή μορφή, σε αντίθεση με όλες τις επόμενες δουλειές του (""Μικρή ζωή", "Η αγωγή του πολίτου", "Bossanova Demode") που κυκλοφόρησαν σε ψηφιακούς δίσκους.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει 15 κομμάτια, τραγούδια και οργανικά μέρη, τα οποία περιδιαβαίνουν όλο το φάσμα της διεθνούς μουσικής σκηνής, με έντονα λάτιν και ρυθμικό χαρακτήρα σε ρυθμούς σουίγκ, σάμπας, τζαζ, μπλουζ ή και ροκ εντ ρολ. Ακούγονται ευχάριστα και θα μπορούσε κανείς να τα προσπεράσει χαλαρά, αν δεν έδινε σημασία στους στίχους, οι οποίοι - κόντρα στη φαινομενική ανεμελιά της μουσικής - σε αρκετές περιπτώσεις είναι αιχμηροί, σαρκαστικοί και πονηρά διεισδυτικοί σε ανομολόγητα ψυχικά απόκρυφα. Όπως λέει και ο συνθέτης, "οι Κλέφτες ποδηλάτων είναι εχθροί της φαντασίας μας... Πολεμάνε τα ιδανικά μας και μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα, στον αγώνα για επιβίωση, στον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό της ζωής μας. Στην πραγματικότητα μιας ζωής που χάνεται σε τετράγωνες σκέψεις και μελαγχολικά δωμάτια...".

(c) LP | Virgin | 1990 | Πηγή: santo63/hobs /d58


1 σχόλιο:

Κώστας Σταυρόπουλος είπε...

Λεπτομέρεια: ο ακορντεονίστας στο εξώφυλλο του δίσκου δεν είναι άλλος από τον γνωστό δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο, ο οποίος στον δίσκο παίζει μπουζούκι, κιθάρα, μαντολίνο, λαούτο, κοντραμπάσο.