Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Μίκης Θεοδωράκης: Όμορφη πόλη (1962)

Το 1962 ο Μίκης Θεοδωράκης μας έδωσε δύο ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών για σκηνική χρήση. Πρόκειται για τα έργα "Όμορφη πόλη" και "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού". Και τα δυο ήταν πλημμυρισμένα με αριστουργηματικά τραγούδια, τα οποία αποτέλεσαν και το υλικό των αντίστοιχων δίσκων 33 στροφών που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά από την Columbia.
Από τα δύο αυτά έργα πρώτο παρουσιάστηκε η "Όμορφη πόλη" στο θέατρο Παρκ το καλοκαίρι του 1962, την ίδια εποχή που απέναντι στο θέατρο Μετροπόλιταν παιζόταν η "Οδός Ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι! Το έργο είχε μορφή μουσικής επιθεώρησης και το σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης σε κείμενα του Γιάννη Μποστατζόγλου (Μποστ) και του συνθέτη. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Άννα Καλουτά, Σμαρώ Στεφανίδου, Ανδρέας Ντούζος, Κώστας Ρηγόπουλος, Γιάννης Μαλλούχος και Μαρία Κωνσταντάρου. Τα σκηνικά ήταν του Μποστ και του Βασίλη Φωτόπουλου και οι χορογραφίες του Βαγγέλη Σειλινού. Αξιοσημείωτο ότι ταυτόχρονα στο θέατρο Μετροπόλιταν παιζόταν η επίσης ιστορική παράσταση "Οδός ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι. Μεγάλες εποχές!
Το έργο περιλαμβάνει υπέροχο υλικό που απλώνεται σε ποικίλα μουσικά είδη, ανάλογα με τις σκηνικές ανάγκες. Έχουμε λοιπόν τραγούδια ελαφρού ύφους, γοητευτικές λυρικές μπαλάντες και ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια. Ανάμεσά τους και ο εμβληματικός "Καημός" που η πρώτη του εκτέλεση ανήκει στην "Πολιτεία", ενώ ο δίσκος κλείνει με τον πασίγνωστο "Κρητικό χορό", πάνω στον οποίο χτίστηκε λίγο αργότερα με παραγγελία του Κακογιάννη το περίφημο "Συρτάκι του Ζορμπά". Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει φυσικά τα λαϊκά μέρη, ενώ στην ερμηνεία των υπόλοιπων συμμετέχουν η Ντόρα Γιαννακοπούλου, ο Ανδρέας Ντούζος και οι αδελφές Καλουτά. Στίχους έγραψαν ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Μποστ και ο Άκος Δασκαλόπουλος (με το ψευδώνυμο Χριστοφίλης) στην πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση που συνιστά και τη μοναδική συνεργασία του με τον Μίκη.

Από τους κορυφαίους μουσικούς που συμμετέχουν στην εκτέλεση του έργου ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και αχώριστοι πλέον συνεργάτες του συνθέτη Λάκης Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος. Ο άγνωστος τότε Δήμος Μούτσης συμμετέχει επίσης με τη φυσαρμόνικά του, ενώ τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής διευθύνει ο επίσης άγνωστος Μάνος Λοΐζος!

(c) LP | EMI Columbia | 1962 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: