Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Ο Καζαντζίδης στη Minos: Η στεναχώρια μου (1970)

Συνεχίζοντας την προσωπική του δισκογραφία στη Minos ο Στέλιος Καζαντζίδης μας έδωσε δύο δίσκους μακράς διαρκείας μέσα στο 1970 με τους τίτλους: "Η στεναχώρια μου" και "Ένα γράμμα". Κατά τα συνήθη της εποχής τα άλμπουμ αυτά δεν περιείχαν ακριβώς πρωτότυπα τραγούδια, αλλά αντλούσαν το υλικό τους από την τρέχουσα δισκογραφία των 45 στροφών που ακόμη τότε είχε τον πρώτο λόγο.
Ο δίσκος λοιπόν "Η στεναχώρια μου" περιλαμβάνει δώδεκα ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια που γνώρισαν φυσικά μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσά τους και τα δυο αριστουργηματικά τραγούδια του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Όταν βλέπετε να κλαίω" και "Δε θα ξαναγαπήσω" που έχουν αφήσει εποχή. Και βεβαίως το εμβληματικό "Αγριολούλουδο", από τα ωραιότερα τραγούδια της πρώιμης εποχής του Χρήστου Νικολόπουλου που επίσης συνυπογράφεται από τον ίδιο τον Καζαντζίδη. Τα υπόλοιπα τραγούδια υπογράφουν οι: Θόδωρος Δερβενιώτης, Τάκης Παναγόπουλος, Γιάννης Βασιλόπουλος και άλλοι. 
Από τα προβληματικά στοιχεία αυτών των εκδόσεων είναι ότι η αναγραφή των δημιουργών δε γίνεται με σταθερή σειρά (συνθέτης-στιχουργός), με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο συνθέτης και ποιος ο στιχουργός. Χαρακτηριστική περίπτωση το τραγούδι "Έψαχνα άδικα να βρω" που υπογράφεται από τους Ευάγγελο Ατραΐδη και Π. Ζεμανίδη, οι οποίοι ωστόσο και δυο είναι γνωστοί ως στιχουργοί!

(c) CD | Minos | 1970 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: