Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ο Καζαντζίδης στη Minos: Υπάρχω (1975)

Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμά μας στην προσωπική δισκογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη στη Minos κατά το διάστημα 1969-1975. Και κλεινουμε με έναν οριακό δίσκο με τον συμβολικό τίτλο "Υπάρχω" σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Πυθαγόρα.
Είναι γνωστό βέβαια ότι ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε και διαφημίστηκε πολύ στην εποχή του σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και πιθανότατα είναι ο καλύτερος απ' όλους τους δίσκους του μεγάλου ερμηνευτή που είχαν κυκλοφορήσει στη Minos όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι κόντρα στην ευρεία απήχησή του ο δίσκος λειτούργησε ως κύκνειο άσμα για τον Καζαντζίδη, αφού αμέσως μετά αποφάσισε να αποσυρθεί από το τραγούδι αφήνοντας άναυδους όλους τους φίλους του και παράλληλα προκαλώντας μια αδυσώπητη διαμάχη με τη δισκογραφική του εταιρία, η οποία αξίωνε να τηρηθούν οι όροι του ισχύοντος συμβολαίου και να συνεχιστεί η συνεργασία τους. Δεν ξέρω αν ο μεγάλος βάρδος δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος του μύθου του, όπως λένε κάποιοι, ή αν ισχύουν οι καταγγελίες του για τη συμπεριφορά της εταιρίας εναντίον του, οι οποίες οδήγησαν την υπόθεση μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Δυσκολεύομαι πάντως να πιστέψω την εκδοχή που παραθέτει στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο ο Μάκης Μάτσας, ότι δηλαδή ο τραγουδιστής αποφάσισε να σπάσει το συμβόλαιό του, επειδή δεν εκτελέστηκε αυθημερόν η παραγγελία αντιτύπων του "Υπάρχω" στο Κιάτο, όπου τα περίμεναν ανυπόμονα οι φίλοι του!
Αλλά ας σταθούμε καλύτερα στο περιεχόμενο του δίσκου που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πρέπει να πούμε ότι το τραγούδι "Ποια είσαι εσύ" είχε ήδη κυκλοφορήσει με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσετίνη, ενώ το τραγούδι "Έφυγες με έναν άλλονε" είναι πολύ παλιότερο και είναι και το μοναδικό του δίσκου που γράφτηκε από άλλους δημιουργούς και συγκεκριμένα από τους Γιάννη Τατασοπουλο και Νίκο Ρούτσο. Ο Νικολόπουλος αρχικά προόριζε το τραγούδι "Υπάρχω" για τον Μητροπάνο, αλλά η συνεργασία αυτή δεν ευοδώθηκε κι έτσι άρχισε να το δοκιμάζει με τη φωνή του Καζαντζίδη, ο οποίος στην αρχή δεν το είδε με καλό μάτι, γιατί του φαινόταν πολύ ...ροκ! Ωστόσο η παρουσία του Πυθαγόρα φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική συναίνεση του τραγουδιστή να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, η οποία ήταν κάτι σαν επιστέγασμα της αδιάλειπτης παρουσίας του Νικολόπουλου σε όλους τους προηγούμενους δίσκους του στη Minos. Και πράγματι άξιζε τον κόπο. Τραγούδια, όπως τα: Υπάρχω, Κάτω απ' το πουκάμισό μου, Ποια είσαι εσύ, Κάψτε κάψτε την καρδιά μου, Οι αισθηματίες, Πέντε πάνω πέντε κάτω, γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία κι έκαναν το δίσκο από τους πλέον κλασικούς του λαϊκού μας τραγουδιού.
Σημειώνω, τέλος, ότι στις δεύτερες φωνές είναι ο Γιώργος Νταλάρας, την παραγωγή επιμελήθηκε ο Αχιλλέας Θεοφίλου, ενώ την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας υπογράφει ο Χρήστος Νικολόπουλος στην πρώτη ουσιαστικά ολοκληρωμένη προσωπική του δουλειά που του δίνει την ευκαιρία να αυτονομηθεί ως συνθέτης.

(c) CD | Minos | 1975 | Remastered Edition: 2005 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

blackpepper είπε...

Τα τραγούδια "Ποιά είσαι εσύ" και ”Εφυγες μ έναν άλλονε" είναι κάι τα δύο σε δεύτερες εκτελέσεις. Το πρώτο είχε ηχογραφήσει ο Μπάμπης Τσετίνης λίγο καιρό πριν το LP Υπάρχω ενώ το δεύτερο είχε τραγουδήσει την δεκαετία του '50 στην Αμερική σε δίσκους ΝΙΝΑ ο Αξιώτης Κεχαγιας

Άαβας / d58 είπε...

Ω, ευχαριστώ για τη χρήσιμη επισήμανση!

blackpepper είπε...

Συμπληρωματική διόρθωση το τραγούδι του Ταταασσοπούλου, το είχε τραγουδήσει κι ο ίδιος το 1954 στην Ελλάδα πριν τον Αξιώτη Κεχαγιά