Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ο Καζαντζίδης στη Minos: Νυχτερίδες κι αράχνες (1969)

Η σχέση του μεγάλου λαϊκού βάρδου Στέλιου Καζαντζίδη με τη Minos υπήρξε θυελλώδης, τόσο σε επίπεδο εμπορικής απήχησης των τραγουδιών τους, όσο και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του τραγουδιστή και του ιδιοκτήτη της εταιρίας Μάκη Μάτσα, η οποία κάποια στιγμή ξέφυγε τελείως από τα όρια και τους οδήγησε στις αίθουσες των δικαστηρίων με τελική κατάληξη την οριστική διακοπή της συνεργασίας τους πρόωρα και μάλιστα στο αποκορύφωμα της επιτυχίας τους με την κυκλοφορία του δίσκου "Υπάρχω" (1975) που κράτησε τον Καζαντζίδη μακριά από τη δισκογραφία για πολλά χρόνια! 
Αν γυρίσουμε όμως πίσω στο ξεκίνημα της ιστορικής αυτής σύμπραξης, θα σταθούμε αρχικά στο 1964, όταν ο Μάκης Μάτσας ως νέος τότ ιδιοκτήτης της Odeon έφερε στην εταιρία μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού και μεταξύ αυτών και τον Στέλιο Καζαντζίδη που είχε ως συνέπεια την ηχογράφηση δεκάδων επιτυχιών για τις 45 στροφές. Κάποια στιγμή ο τραγουδιστής επιχείρησε να αυτονομηθεί επιχειρηματικά, αλλά η προσπάθεια αυτή είχε σύντομα άδοξο τέλος κι αναγκάστηκε να επιστρέψει και πάλι στα λημέρια των γνωστών εταιριών έχοντας μια σύντομη συνεργασία με τη Philips, αλλά και την Odeon. 
Mε την ίδρυση της Minos (1968) ο Καζαντζίδης σύντομα υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Μάτσα για αποκλειστική συνεργασία ηχογραφώντας μια σειρά προσωπικών δίσκων στο διάστημα 1969-1975 που αποτέλεσαν το δυναμικό αντίβαρο της νεοσύστατης εταιρίας προς την αντίστοιχη προσωπική δισκογραφία του Γρηγόρη Μπιθικώτση την ίδια περίοδο για λογαριασμό της μεγάλης ανταγωνίστριας εταιρίας Columbia. 
To 1969 λοιπόν κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Καζαντζίδη στη Minos με τίτλο "Νυχτερίδες κι αράχνες", ένας κλασικός λαϊκός δίσκος με τις υπογραφές παλιών και καινούργιων συνθετών, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Τάκης Παναγόπουλος και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία τραγούδια με την υπογραφή του νεαρού τότε Χρήστου Νικολόπουλου συνυπογράφονται και από τον ίδιο τον Καζαντζίδη κι αυτό πολλά χρόνια αργότερα αποτέλεσε και την αιτία μιας δεύτερης ιστορικής διαμάχης του τραγουδιστή, αυτή τη φορά με τον Νικολόπουλο, για την πατρότητα αυτών των τραγουδιών!

Πάντως ο δίσκος έβγαλε πολλές μεγάλες επιτυχίες που πέρασαν στα χείλη του κόσμου και συνέβαλαν στη μυθοποίηση του Καζαντζίδη. Φυσικά το ομότιτλο τραγούδι είναι ένα από αυτά, αλλά και άλλα, όπως τα τρία υπέροχα διαμάντια του Απόστολου Καλδάρα "Αλλοτινές μου εποχές", "Ανεμώνα" και "Ας παν στην ευχή τα παλιά". Εντυπωσιακό είναι επίσης το τραγούδι του Βασίλη Βασιλειάδη "Υπάρχει και Θεός" με τις απροσδόκητες ρυθμικές του εναλλαγές και μια εντυπωσιακή ενορχήστρωση με διάθεση ποπ-ροκ!

(c) CD | Minos | 1969 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: