Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ο Καζαντζίδης στη Minos: Γυάλινος κόσμος (1973)

Το 1973 κυκλοφόρησε από τη Minos ένας ακόμη προσωπικός δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη με γενικό τίτλο "Γυάλινος κόσμος" παρμένο από το ομότιτλο κλασικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που εδώ ερμηνεύεται σε δεύτερη εκτέλεση, αφού είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1960 με ερμηνευτή τον Βασίλη Βλάσση. Σπάνια με ικανοποιούν οι δεύτερες εκτελέσεις τραγουδιών, αλλά εδώ είναι αδύνατον να αντισταθεί κανείς στην ερμηνευτική ανωτερότητα του Καζαντζίδη που επισφραγίζει την απαράμιλλη αξία αυτού του λαϊκού διαμαντιού με μια αξεπέραστη ερμηνεία.
Κατά τα λοιπά ο δίσκος αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή σκόρπιων ηχογραφήσεων, μερικών μάλιστα από την προηγούμενη δεκαετία. Η "συνεργασία" Χρήστου Νικολόπουλου και Στέλιου Καζαντζίδη κυριαρχεί και πάλι στο υλικό του δίσκου μαζί με τραγούδια του Βασίλη Βασιλειάδη, του Θόδωρου Δερβενιώτη και του λαθροσυνθέτη Ι. Βασιλόπουλου, σε στίχους Κώστα Βίρβου, Πυθαγόρα, Ευάγγελου Ατραΐδη και άλλων. 
Φυσικά κι αυτός ο δίσκος περιλαμβάνει τεράστιες λαϊκές επιτυχίες. Προσωπικά θα ξεχώριζα τα τραγούδια: Γυάλινος κόσμος, Απ' τα ψηλά πατώματα, Πολύ ψηλά σε πήγα, Δυστυχώς, Νιώθω μια κούραση βαριά και φυσικά το Δρομολόι της ζωής που το βρήκαμε και στον δίσκο "Γυρισμός" (1972), ενώ μέσα στο 1973 από την ετικέτα Margo της Minos κυκλοφόρησε και ολόκληρος δίσκος με τον ίδιο τίτλο, ο οποίος περιλάμβανε σχεδόν αυτούσιο το υλικό του παρόντος δίσκου.

(c) CD | Minos | 1973 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: