Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Μανώλης Γαλιάτσος: Άντρες είναι μοναχοί (1992)

Τρία χρόνια μετά το "Φως Αυγούστου" (1989) ο τραγουδοποιός Μανώλης Γαλιάτσος επανέρχεται με καινούργια προσωπική δουλειά, αυτή τη φορά από τη δισκογραφική εταιρία ΑΚΤΗ, με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Άντρες είναι μοναχοί". Και πράγματι πρόκειται για έναν ιδιότυπο δίσκο που συγκεντρώνει συμπυκνωμένα όλα τα προσωπικά χαρακτηριστικά του δημιουργού σε μουσικό, στιχουργικό και ερμηνευτικό επίπεδο.
Το θεματικό κέντρο των τραγουδιών εστιάζεται και πάλι σε συγκρουόμενα δίπολα, όπως το φως και το σκοτάδι που είδαμε στην πρώτη του δουλειά. Εδώ το δίπολο έχει να κάνει με τα δύο φύλα: Στο επίκεντρο το αρσενικό φύλο που προσπαθεί να προσδιορίσει το ρόλο του απέναντι στο θηλυκό, χωρίς υπερβολές πάθους, αλλά μέσα από διακριτούς ρόλους. ΄Οπως διευκρινίζει κι ο δημιουργός: "Αυτή η δουλειά κουβαλά αισθήματα από τρυφερά έως σκληρά, και ζοφερά ίσαμε τη βία τους, σας απαλλάσσει όμως ολότελα από το καχεκτικό κλίμα των μελαγχολικών αισθημάτων κι απ' όλα όσα προσμένουν αυτοί που μπερδεύουν το μεταφυσικό αίτημα με όλην αυτήν την κίνηση της θεατρικότητας του πάθους". Συνεπώς, καταλήγει: "Τούτη 'δω δεν είναι μια δουλειά για ερωτευμένα κοριτσόπουλα"!
Για να αποδοθούν ανάλογα και οι ερμηνείες των τραγουδιών αυτών, επέλεξε εύλογα ανδρικές φωνές, κυρίως τη δική του, αλλά και του καταξιωμένου λαϊκού ερμηνευτή Μπάμπη Τσετίνη, ενώ μαζί τους συνταιριάζει και τη εξαίσια νεανική φωνή του Κώστα Παυλίδη που μας είχε συστήσει λίγο νωρίτερα ο Νίκος Κυπουργός στο soundtrack της ταινίας "Rom" (1989). Ο δυνατός γυναικείος "αντίλογος" εκφέρεται από τη στιβαρή λαϊκή φωνή της Πίτσας Παπαδοπούλου.

Το έργο διεκπεραιώνεται με την αποφασιστική συνδρομή αξιόλογων μουσικών, τους οποίους ο δημιουργός φροντίζει να προβάλει με μεγάλα γράμματα στο οπισθόφυλλο, δείγμα της ευγνωμοσύνης του. Ο Στέλιος Ζαχαρίου παίζει κρουστά, ο Μανώλης Καραντίνης μπουζούκι, σάζι, τζουρά και κιθάρα, ο Αλέξης Ραφαηλίδης κοντραμπάσο, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας βιολοντσέλο και ακορντεόν, ο Βασίλης Σαλέας κλαρίνο και ο Νίκος Χατζόπουλος βιολί. Το παρών δίνει και ο πολυμήχανος Γιώργος Ανδρέου που έχει επωμιστεί την ηχογράφηση του έργου.

(c) LP | AKTH | 1992 | Πηγή: Ρεζ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: