Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μαρινέλλα: Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα Νο.2 (1973)

Ήδη το όνομα της Μαρινέλλας από τα πρώτα χρόνια του '70 είχε εδραιωθεί στην κορυφή των πιο εμπορικών τραγουδιστών, ενώ οι ζωντανές της εμφανίσεις σε μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας είχαν απογειώσει τη δημοτικότητά της. Γιαυτό φρόντισε και η ίδια να αποτυπώσει στο βινύλιο κάποιες από τις στιγμές των ζωντανών της εμφανίσεων, όπως είδαμε με το δίσκο "Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα" που είχε κυκλοφορήσει το 1971.
Δυο χρόνια λοιπόν αργότερα έρχεται η φυισκή συνέχεια εκείνου του live με το δίσκο "Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα" Νο.2 που κυκλοφόρησε από τη Philips τον Απρίλιο του 1973. Και μάλιστα αυτός ο δίσκος συνυπογράφεται από τον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο που έχει επιμεληθεί όλο το ηχογραφημένο ζωντανό πρόγραμμα συμμετέχοντας και ο ίδιος με δυο δικές του συνθέσεις σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Η μία είναι το τραγούδι "Όλα είναι τυχερά" που ακουγόταν και στην ταινία του Pierre Jourdan για τη Μαρινέλλα, ενώ το 1972 το είχε ερμηνεύσει και η Νάνα Μούσχουρη στο δίσκο της "Σπίτι μου σπιτάκι μου". Η άλλη ήταν ένα τραγούδι σε πρώτη εκτέλεση με τίτλο "Παλικάρι μου", τραγούδι γραμμένο σε στυλ ευρωπαϊκής ποπ, το οποίο για ανεξήγητους λόγους είχε ενοχλήσει το χουντικό καθεστώς, αλλά έκανε μια καλή διεθνή καριέρα.

Κατά τα λοιπά ο δίσκος περιλαμβάνει αρκετές ακόμη "επιτυχίες" είτε από το προσωπικό ρεπερτόριο της Μαρινέλλας, είτε από το ρεπερτόριο άλλων καλλιτεχνών. Φυσικά οι μόνιμοι τροφοδότες της Γιώργος Ζαμπέτας, Γιώργος Κατσαρός και Μίμης Πλέσσας δίνουν και πάλι το παρών. Έχουμε επίσης τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του Δώρου Γεωργιάδη, του Μ. Κώστογλου και του Σ. Βλαβιανού που υπογράφει το μεγάλο ποπ σουξέ "Ντρίγκι ντρίγκι μάνα μου", το οποίο είχε κάνει διάσημο ο Ντέμης Ρούσος.

(c) LP | Philips | 1973 | Live | Πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

thouthou είπε...

Συνεχίζουμε με τις μεγάλες φωνές. Η Μαρινέλλα είναι φωνή βρυσάτη, περιορίζεται μόνο από τα τραγούδια που λέει. Είναι εύκολο να λέμε ότι αν ήταν στο εξωτερικό θα ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη φωνή που πέρασε ποτέ, αλλά στο εξωτερικό δεν θα της δινόταν ποτέ η δυνατότητα να δώσει τόσα χρώματα, αρώματα και εύρος στις ερμηνείες τις...
Λόγω ημερών, θα ήταν ό,τι πρέπει η Αλβανία για επόμενος δίσκος... Οι Ηπειρώτισσες για φόρτιση και το Μάνα μου κρύψε το σπαθί για εμψύχωση, είναι ό,τι χρειάζονται όσοι διψούν....