Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Κατσαρός, Μαρινέλλα: Αλβανία (1973)

Μιας και σήμερα γιορτάζεται η 80η επέτειος του έπους της 28ης Οκτωβρίου 1940 και του ηρωικού αγώνα στο αλβανικό μέτωπο κατά της Ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, ιδού και ο πιο επίκαιρος δίσκος της επετείου που μας έρχεται από την ύστερη εποχή του απριλιανού καθεστώτος.
Πρόκειται φυσικά για τον κλασικό δίσκο "Αλβανία" που κυκλοφόρησε το 1973 από τη Philips και υπογράφεται από το δυνατό εμπορικό δίδυμο της εποχής Γιώργο Κατσαρό και Πυθαγόρα, οι οποίοι βρίσκονταν τότε στο αποκορύφωμα της επιτυχίας τους. Και μαζί τους, αποκλειστική ερμηνεύτρια, η μεγάλη Μαρινέλλα που δίνει υπόσταση αξιοπρεπή στα καλογραμμένα αυτά τραγουδάκια, μερικά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα πασίγνωστα "Γυναίκες Ηπειρώτισσες" και  "Μάνα μου κρύψε το σπαθί" με τον χαρακτηριστικό ηρωικό ελληνοκεντρισμό τους, στοιχείο άλλωστε που διατρέχει όλα τα τραγούδια του δίσκου. Θυμίζω ότι αυτός ήταν ο δεύτερος "επικός" κύκλος τραγουδιών του Πυθαγόρα έχοντας ήδη προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα* η εξαίρετη "Μικρά Ασία" με μουσική του Απόστολου Καλδάρα.
Οι πιο καλές του δίσκου βέβαια θα έλεγα πως είναι οι αντιηρωικές, όπως το τρυφερό "Ο έφεδρος", η συγκινητική πρόζα "Γράμμα απ' το μέτωπο" και το ελεγειακό "Οπισθοχώρηση". Πάντως σε γενικές γραμμές η μανιέρα του συνθέτη δεν επιτρέπει φιλόδοξες αποκλίσεις από τα κεκτημένα και γνώριμα εδάφη, πάνω στα οποία είχε ήδη χτίσει μια μεγάλη καριέρα γεμάτη επιτυχίες με όλες σχεδόν τις φωνές του ελληνικού πενταγράμμου (Μαρινέλλα, Μπιθικώτσης, Μοσχολιού, Νταλάρας, Καλατζής, Γαλάνη, Βοσκόπουλος, Πάριος, Διαμάντη, Βάνου, Μητροπάνος, Χριστιάνα κ.ά.).
Η έκδοση της Philips ήταν ιδιαίτερα επιμελημένη, καθώς είχε ενσωματωμένο φυλλάδιο με τους στίχους των τραγουδιών, φωτογραφικό υλικό από το αλβανικό μέτωπο και μια προσωπογραφία της Μαρινέλλας που σχεδίασε ο Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε και το ενδιαφέρον εξώφυλλο. 

(c) LP | Philips | 1973 | Πηγή: tzil./d58

* Εντελώς τυχαία, με την ίδια ακριβώς σειρά και χρονική απόσταση παρουσιάστηκαν οι δυο δίσκοι και στον Δισκοβόλο!