Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Μουζάκης: Της κακομοίρας (ανέκδοτο)

Το 1963 ο πολυγραφότατος συνθέτης Γιώργος Μουζάκης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της πασίγνωστης και ξεκαρδιστικής κωμωδίας "Της κακομοίρας" (γνωστής και ως "Μπακαλόγατος") σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ντίνου Κατσουρίδη που βασίστηκε στο ομότιτλο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο ασυναγώνιστος στο συγκεκριμένο ρόλο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Κώστας Δούκας, ο Νίκος Ρίζος, η Μαρίκα Νέζερ, η Ντίνα Τριάντη, ο Νίκος Φέρμας και πληθώρα ακόμη σπουδαίων δευτεραγωνιστών. 
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια από τις πιο σπαρταριστές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που το γέλιο ξεκινά από τους τίτλους της έναρξης και φτάνει ως το τελευταίο πλάνο του φινάλε!
Ο Γιώργος Μουζάκης ανταποκρίθηκε με μεγάλη μαεστρία στις απαιτήσεις του σεναρίου κι έγραψε μια κεφάτη και ευρηματική μουσική μαζί με δυο χαρακτηριστικά τραγούδια. Στην έναρξη της ταινίας καθώς παίζουν οι τίτλοι ο Κώστας Χατζηχρήστος τραγουδά το χαριτωμένο "Τα τάληρα" ("Μικρό το μεροκάματο") οικτίροντας την πλήρη του ανέχεια που δεν του επιτρέπει να στήσει το δικό του νοικοκυριό και είναι αναγκασμένος να υπηρετεί το ιδότροπο αφεντικό του! Στην κορύφωση της δράσης ακούγεται το εξαιρετικό τραγούδι "Το νυφικό σου φόρεμα" σε δημώδες ύφος με στίχους του Γιώργου Γιαννακόπουλου ερμηνευμένο από την υπέροχη Μαριάννα Χατζοπούλου. Το τραγούδι βέβαια ήταν παλιότερο και είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 45 στροφές πιθανότατα το 1961. Φευγαλέα κάποια στιγμή ακούγεται και το λαϊκό τραγούδι του Πάνου Γαβαλά "Φύγε κι άσε με" από την παιχνιδιάρικη φωνή της Μαρίκας Νέζερ.

Ολόκληρη πάντως την ταινία διατρέχουν πολλά μικρά μουσικά μοτίβα του Μουζάκη που τονίζουν τις διακυμάνσεις της καταιγιστικής δράσης, ενώ ακούγονται και ορχηστρικές εκδοχές του εναρκτήριου τραγουδιού, μία από τις οποίες αποτελεί και το θέμα του φινάλε. Μαζί με τα μουσικά αυτά μοτίβα και τα τραγούδια επέλεξα και κάποιες χαρακτηριστικές αττάκες της ταινίας, πολλές από τις οποίες είναι πασίγνωστες και προκαλούν πάντα το αβίαστο γέλιο!

(c) Ανέκδοτο soundtrack | 1963 | Πηγή: Πάνος/d58

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ

1 σχόλιο:

nikos4 είπε...

τα λόγια και τα σχόλια είναι περιττά. Ευχαριστούμε...