Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Λιζέττα Νικολάου: Βενετιά και Φανάρι (1982)

Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της Λιζέττας Νικολάου με τίτλο "Βενετιά και Φανάρι" κυκλοφόρησε το 1982 πάντα από την Columbia κι αυτός ουσιαστικά ήταν και ο τελευταίος που της έδωσε μια μικρή παράταση ζωής στο δισκογραφικό προσκήνιο, παρόλο που συνέχισε να δίνει το παρών της με ετερόκλητες επιλογές μεταξύ λαϊκού ή ποντιακού ρεπερτορίου που έδειχναν ότι έψαχνε τον προσανατολισμό της, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Ο δίσκος λοιπόν "Βενετιά και Φανάρι" περιλαμβάνει μια ανθολογία ξένων τραγουδιών απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική, η Γεωργία ή η Σερβία. Έμφαση σε φολκλορικά ακούσματα απ' όλο τον κόσμο, γιαυτό και τα περισσότερα τραγούδια δεν έχουν υπογραφή από συγκεκριμένους δημιουργούς, αν και ανάμεσά τους έχουμε και τραγούδια διάσημων επώνυμων δημιουργών, όπως ο Jose Feliciano ή ο Angelo Branduardi. Όλο το υλικό πάντως αποκτά θεματική ομοιογένεια από την προσθήκη πρωτότυπων ελληνικών στίχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου.
Ο δίσκος ανήκει στην ειδική κατηγορία της διασκευής φολκ τραγουδιών που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στην ελληνική δισκογραφία. Θυμίζω ότι λίγο νωρίτερα η Βίκυ Μοσχολιού μας είχε δώσει τα "Λαϊκά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο", αν και οι σοβαρότερες προσπάθειες σ' αυτό το πεδίο πιστώνονται σε ερμηνεύτριες της επόμενης γενιάς, όπως η Έλλη Πασπαλά, η Αλίκη Καγιαλόγλου, η Κρίστη Στασινοπούλου και πάνω απ' όλες η Σαβίνα Γιαννάτου.
Η ερμηνεία της Λιζέττας Νικολάου στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο μπορεί να θεωρηθεί μεν ικανοποιητική, αλλά είναι εμφανές ότι δεν είναι αυτό το είδος τραγουδιού που ταιριάζει στην ερμηνευτική της μανιέρα. Την ενορχήστρωση σε ύφος ελαφρολαϊκό έκανε ο Νέστωρ Δάνας που δεν είναι άλλος από τον μουσικό που καταπιάστηκε με εργασίες, όπως τα "Discoμεράκια" με τον Περικλή Περάκη και άλλα συναφή.

(c) LP | EMI Columbia | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: