Μετά την οδυνηρή περιπέτεια στη Γενική Ασφάλεια και τις Φυλακές Αβέρωφ ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε προσωρινά απομονωμένος στο σπίτι του στο Βραχάτι. Εκεί τον Μάρτη του 1968, λίγο πριν εκτοπιστεί στη Ζάτουνα, συνέθεσε το τραγούδι-ποταμό "Κατάσταση Πολιορκίας" βασισμένο σε ποίηση της Ρένας Χατζηδάκη, που υπογράφει με το ψευδώνυμο Μαρίνα, την οποία είχε γνωρίσει ο συνθέτης ως συγκρατούμενή του στου Αβέρωφ. Ο ίδιος μας πληροφορεί:
"Η Μαρίνα έγραψε ένα ανυπέρβλητο σε ομορφιά, δύναμη και αλήθεια ποίημα. Κάθε λέξη, εικόνα, νόημα μπήγονταν στη σάρκα μου. Με πονούσαν. Με ανακούφιζαν. Με λύτρωναν. Ήταν η φωνή μας. Ήταν τα ίδια μου τα λόγια - οι ελπίδες - που έγιναν "σαπισμένα σταφύλια". Ήταν η οργή. Η πίκρα. Κι όμως ήταν η δύναμή μας...".
Τα χειρόγραφα στάλθηκαν κρυφά στο Λονδίνο, όπου τα παρέλαβε η Μαρία Φαραντούρη, η οποία φρόντισε να παρουσιαστεί το έργο σε μεγάλη συναυλία και να κυκλοφορήσει σε δίσκο στο εξωτερικό μέσα στο 1968. Στην ενορχήστρωση συνεργάστηκαν ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Εύδωρος Δημητρίου, ενώ την ξένη παραγωγή επιμελήθηκε ο Danis Comper. Ερμήνευσαν συγκλονιστικά η Μαρία Φαραντούρη και ο Αντώνης Καλογιάννης. Η ίδια ηχογράφηση εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1974 από την Polydor.
Σημειώνω ότι το έργο γνώρισε και κάποιες νεότερες επανεκτελέσεις. Η αξιολογότερη απ' αυτές με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Κώστα Θωμαΐδη σε ενορχήστρωση Μπάμπη Κανά εκδόθηκε το 1988 από τη γερμανική εταιρία Intuition, ειδικευμένη στο λόγιο έργο του Έλληνα συνθέτη.
(c) LP | Polydor | 1974 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου