Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Μουζάκης: Ένας ζόρικος δεκανέας (ανέκδοτο)

Ένα χρόνο μετά την ταινία "Της κακομοίρας" ο Γιώργος Μουζάκης συνεργάζεται και πάλι με τον Κώστα Χατζηχρήστο, αυτή τη φορά στη μέτρια κωμωδιούλα "Ένας ζόρικος δεκανέας" (1964) σε σενάριο του Ηλία Λυμπερόπουλου που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μαριόλης και έπαιζαν επίσης ο Κούλης Στολίγκας, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Κώστας Δούκας, ο Περικλής Χριστοφορίδης, ο Νίκος Φέρμας, η Αλέκα Στρατηγού, ο Γιώργος Βελέντζας και η μεγάλη ντίβα του ελαφρού τραγουδιού Μάγια Μελάγια.
Η Μάγια Μελάγια λοιπόν είναι αυτή που ερμηνεύει τα δυο τραγούδια του Μουζάκη ("Απ' τη βραδιά που μ' άφησες", "Για σένα την αγάπη μου") συνοδευόμενη και από άλλους ηθοποιούς. Πρόκειται για δυο καλογραμμένα τραγούδια σε λαϊκό ύφος, όπως ήταν και η απαίτηση του σεναρίου για τη συνήθη βραδινή έξοδο στα "μπουζούκια".
Ολόκληρη η ταινία διατρέχεται από μικρά οργανικά θέματα χορευτικού ρυθμού που φέρουν τη σφραγίδα ενός σημαντικού και αφανούς εργάτη του παλιού σινεμά, του Χρήστου Μουραμπά, του ανθρώπου που ευθύνεται για τη μουσική υπόκρουση εκατοντάδων ταινιών. Ο Μουραμπάς ήταν συνθέτης κι ο ίδιος, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των ταινιών η μουσική που χρησιμοποίησε δεν ήταν δική του, αλλά παρμένη από το διεθνές μουσικό ρεπερτόριο είτε της ποπ μουσικής, είτε και της λόγιας. Συχνότατα μουσικά θέματα που έκαναν παγκόσμια επιτυχία τα ενσωμάτωνε σε ελληνικές ταινίες δίνοντάς τους ένα εκσυγχρονισμένο ύφος, αν και δε γνωρίζω τι ακριβώς συνέβαινε με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων!

Κλείνοντας να αναφέρω ότι στο αυτοσχέδιο soundtrack που έχω φτιάξει προ ετών μαζί με το φίλο μου τον Πάνο από τα dvd των ταινιών (έχουμε ήδη ένα αρχείο εκατοντάδων τέτοιων ανέκδοτων soundtrack), έχω προσθέσει και κάποιους σύντομους διαλόγους που δίνουν μια μικρή γεύση από το περιεχόμενο της ταινίας.

(c) Ανέκδοτο soundtrack | 1964 | Πηγή: Πάνος/d58

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ

1 σχόλιο:

nikos4 είπε...

Πνευματικά δικαιώματα?? Αλλο ανέκδοτο??