Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Λιζέττα Νικολάου: Σ' αγάπησα, μ' αγάπησες (1980)

Με τίτλο "Σ' αγάπησα, μ' αγάπησες" κυκλοφόρησε το 1980 από την Columbia ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της Λιζέττας Νικολάου, τρία χρόνια μετά τον πρώτο της, το "Χαμόγελο της Λιζέττας"
Τρεις συνθέτες, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, συνεισφέρουν από τέσσερα τραγούδια ο καθένας. Η βαριά σκιά του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι και πάλι παρούσα, καθώς εδώ υπογράφει τα τελευταία του τραγούδια για τη φωνή της τραγουδίστριας ολοκληρώνοντας έτσι την πολύχρονη και παραγωγική συνεργασία τους. Το περίφημο "Who Pays the Ferryman", που είχε κάνει νωρίτερα διεθνή καριέρα, εδώ ανοίγει το δίσκο διασκευασμένο σε κανονικό τραγούδι με στίχους του Γιάννη Καλαμίτση. Καλή προσπάθεια, αλλά το ξαναείπαμε: Κάποια εμβληματικά ορχηστρικά δεν πρέπει να τα αγγίζουμε! Ισχύει για το συρτάκι του "Ζορμπά" του Μίκη. Ισχύει για το "Χορό του Σάκαινα" του Σταύρου Ξαρχάκου. Ισχύει για το "Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας" του Μάνου Λοΐζου. Ισχύει και για το "Απτάλικο" του Απόστολου Καλδάρα! Ισχύει και για πολλά άλλα ακόμη.
Ο Μαρκόπουλος επίσης υπογράφει το υπέροχο "Ώρα σας καλή" βασισμένο σε ποίηση του Φώτη Αγγουλέ, καθώς και το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου που έχει στίχους του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού
Η καθαρώς λαϊκή πλευρά του δίσκου ανήκει στον Χρήστο Νικολόπουλο με τραγούδια στο γνωστό του ύφος σε ρυθμούς κυρίως τσιφτετελιού. Ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή του ανερχόμενου τότε συνθέτη Αντώνη Βαρδή, με τραγούδια που διακρίνονται για τη λυρική τους διάθεση, όπως το ωραιότατο "Ήρθες νύχτα" σε στίχους Κώστα Τριπολίτη.

Άνισος δίσκος με πολύ καλές, αλλά και αδιάφορες στιγμές. Η αλήθεια πάντως είναι ότι μετά το δίσκο αυτό δυστυχώς η καλή τραγουδίστρια πήρε την κατιούσα. Το 1982 παρουσίασε την τελευταία ενδιαφέρουσα δουλειά της ("Βενετιά και Φανάρι") και στη συνέχεια χάθηκε, έστω κι αν κατά καιρούς έδινε ένα παρών που πάντως περνούσε απαρατήρητο.

(c) LP | EMI Columbia | 1980 | Πηγή: d58

4 σχόλια:

nikos4 είπε...

Σωστά τα λες , αλλά και το απτάλικο στιχοποιήθηκε (πως την βλέπεις την λέξη?)

blackpepper είπε...

Κι όμως αυτός ο δίσκος έχει μερικά ωραία τραγούδια όπως αυτά του Βαρδή που αναφερθήκατε αλλά κι ένα ακόμη το ξεχωριστό τραγούδι του τίτλου. Δυστυχώς αυτά τα τραγούδια δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί και πιθανόν να μην ανακαλυφθούν. Η αλήθεια είναι ότι η Λιζέτα ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, περισσότερο από όσο καλή τραγουδίστρια ήταν κι αυτό μάλλον δεν βοηθάει. Έτσι όταν απομακρύνθηκε από την σκιά των μεγάλων δημιουργών έχασε το δρόμο για τα καλά τραγούδια. Παραμένει όμως τόσα χρόνια μετά μια καλή τραγουδίστρια!

Άαβας / d58 είπε...

@nikos4
Φίλε Νίκο, ισχύει αυτό και το έχουμε ήδη επισημάνει στη σχετική παρουσίαση:
https://diskovolos58.blogspot.com/2020/01/1978_21.html#more

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά κρίμα που κανένας από τους δίσκους της Λιζέτας Νικολάου δεν επανεκδόθηκαν σε ψηφιακή μορφή. Μπορεί και να δικαιώνονταν.... Αλλά μόνο αυτοί έμειναν ανέκδοτοι.