Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ο Μίκης και οι ποιητές: Τα λυρικά (1977)

Καθώς σιγά σιγά απομακρυνόνταν η φορτισμένη ατμόσφαιρα των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης και της κυριαρχίας του πολιτικού τραγουδιού ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να παρουσιάζει τα καινούργια έργα του που έδειχναν μιαν απρόσμενη για τους νέους φίλους της μουσικής του πλευρά του ανεξάντλητου μουσικού του ταλέντου: Τη λυρική. Το έδειξε πολύ εμφατικά με τον εμβληματικό κύκλο μελοποιημένων ποιημάτων του Μανώλη Αναγνωστάκη με τίτλο "Μπαλάντες" (1975). Και συνέχισε στον ίδιο δρόμο ένα χρόνο αργότερα γράφοντας τη μουσική για το έργο "Sauspiel" του Martin Walser.
Πάνω λοιπόν στη μουσική αυτή ο συνθέτης ζήτησε από τον παλιό του φίλο και συνεργάτη Τάσο Λειβαδίτη (1921-1998), κορυφαίο εκπρόσωπο της μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς, τον ποιητή της ήττας και της πικρής εμπειρίας του εμφυλίου, με τον οποίο ο συνθέτης είχε ήδη συνεργαστεί στην πρώτη του "Πολιτεία" (1960-61), να γράψει στίχους κι έτσι προέκυψε ο κύκλος τραγουδιών "Τα λυρικά".. Ο Λειβαδίτης έγραψε στίχους απόλυτα ταιριαστούς στο λυρικό κλίμα της μουσικής, η οποία περιλαμβάνει στιγμές θεσπέσιας μελωδικής έμπνευσης ("Την πόρτα ανοίγω το βράδυ", "Μοιρολόι της βροχής", "Δρόμοι που χάθηκα"), αλλά και γοργά ρυθμικά μέρη που ισορροπούνται από τον εύστοχα μετρημένο ποιητικό λόγο.
Το έργο ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης με τη χαρακτηριστική εκφορά των συλλαβών. Στα φωνητικά συμμετέχουν ο Πέτρος Πανδής, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Σοφία Μιχαηλίδου. Το λιτό οργανικό σύνολο που τους συνοδεύει απαρτίζουν ο Βασίλης Τενίδης (κιθάρα), ο Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), ο Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο) και ο Γιώργος Θεοδωράκης (κρουστά).

Το έργο παρουσιάστηκε ζωντανά στο θέατρο του Λυκαβηττού το καλοκαίρι του 1977 στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μουσικός Αύγουστος. Εκεί μάλιστα έγινε και η ηχογράφηση που κυκλοφόρησε στη συνέχεια σε δίσκο από τη Minos, γιατί το έργο ποτέ δεν ηχογραφήθηκε στο στούντιο. Στην ψηφιακή εποχή το έργο επανεκδόθηκε τρεις φορές, πρώτα το 1995 από τη Minos, το 2004 από την FM Records και το 2011 από τη MINOS-EMI σε νέα ψηφιακή επεξεργασία (remastering). 
Σημειώνω ότι κάποια τραγούδια του έργου ηχογραφήθηκαν και από άλλους ερμηνευτές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ("Οκτώβρης '78") και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

(c) Minos 1977 | Minos 1995 | FM Records 2004 | MINOS-EMI Remastering 2011 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: