Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Νίκος Χουλιαράς: Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος (1967)

Ο Νίκος Χουλιαράς (1940-2015) υπήρξε μια ιδιότυπη περίπτωση πολυσχιδούς καλλιτέχνη. Καταξιωμένος ζωγράφος, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων (με πανευρωπαϊκές διακρίσεις) και περιστασιακά τραγουδοποιός. Χαρακτηριστική περίπτωση πηγαίου ταλέντου που άφησε το χνάρι του έντονο στα χρόνια του Νέου Κύματος, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε για πολλά χρόνια το τραγούδι, για να αφοσιωθεί στα άλλα ενδιαφέροντά του. Ο υπέροχος "Λούσιας" του υπήρξε από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα κάποτε. Ηπειρώτης με ανεξίτηλο το στίγμα της καταγωγής του σ' ολόκληρο το έργο του, αλλά και στην καθημερινή του επαφή μέχρι και την εκφορά του λόγου.
Στο τραγούδι εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60 στο περιβάλλον του Νέου Κύματος γράφοντας ευαίσθητα τραγούδια είτε για διάφορους ερμηνευτές (Αρλέτα, Δώρα Μόραλη, Πόπη Αστεριάδη, Μαρίζα Κωχ), είτε - και κυρίως - για τη δική του, απόλυτα εκφραστική, φωνή με τους ιδιαίτερους ηχοχρωματισμούς της ηπειρώτικης καταγωγής του. 
Το 1967 παρουσίασε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο κι ένα χρόνο αργότερα τον δεύτερο με τη στενή συνεργασία του Νότη Μαυρουδή που φρόντισε τα τραγούδια του φίλου του συνοδεύοντάς τα με την υπέροχη κιθάρα του. Ο πρώτος του δίσκος με τίτλο το όνομά του εκδόθηκε από την ετικέτα Zodiac της Lyra και αποτελεί σημείο αναφοράς για το νεοκυματικό τραγούδι με χαμηλόφωνες κι ευαίσθητες μπαλάντες και την απέριττη συνοδεία μιας κιθάρας, αλλά και με την ξεχωριστή πρωτοτυπία της εναρμόνισης ηπειρώτικων τραγουδιών σε μορφή μπαλάντας που θα αποτελέσει το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του τραγουδοποιού και στις επόμενες εργασίες του.
Ο δίσκος μοιράζεται σε δυο ενότητες αντίστοιχες σε κάθε πλευρά του βινυλίου. Η πρώτη πλευρά καλύπτεται με πρωτότυπες συνθέσεις του Χουλιαρά ερμηνευμένες από τον ίδιο με την κιθαριστική συνοδεία του Νότη Μαυρουδή. Ανάμεσά τους οι όμορφες μπαλάντες "Οι σαρανταπέντε" και "Το τραγούδι του νερού" στην πρώτη του εκτέλεση, πριν το κάνει πιο γνωστό η Πόπη Αστεριάδη.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη πλευρά που περιλαμβάνει έξι υπέροχα ηπειρώτικα τραγούδια εναρμονισμένα από τον Νότη Μαυρουδή σε μορφή μπαλάντας για φωνή και κλασική κιθάρα. Πανέμορφες διασκευές που αναδεικνύουν την απαράμιλλη μελωδικότητα και τη διάχυτη μελαγχολία των παραδοσιακών αυτών διαμαντιών. Η φωνή του Νίκου Χουλιαρά δένει πολύ ταιριαστά μ' αυτά τα ηχοχρώματα και το αποτέλεσμα ηχεί βαθιά συγκινητικό.

(c) LP | Lyra/Zodiac | 1967 | πηγή: Δημ.Δημ., Κώστας, d58

3 σχόλια:

s760 είπε...

.....πόσα χρόνια έχω να ακούσω τον δίσκο αυτό..... οι γονείς μου τον άκουγαν και ιδιαίτερα ο αείμνηστος πατέρας μου, και πάντα θυμάμαι να τον ρωτάω τι πάει να πει χαλασιά μου ..... εννιά καβαλαραίοι ........δακρύζω.......

Γιάννης Μ. είπε...

...τα φοιτητικά μας χρόνια! Παράλληλα με το πολιτικό τραγούδι, ακούγαμε νέο κύμα και δημοτικά...
klant

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Απλά υπέροχος δίσκος και μελαγχολικός.