Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Νικος Χουλιαράς: Ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος (1968)

Ένα χρόνο μετά τον πρώτο του προσωπικό δίσκο και συνεχίζοντας στην ίδια αισθητική γραμμή ο νεοκυματικός τραγουδοποιός Νίκος Χουλιαράς μας δίνει τη δεύτερη προσωπική δουλειά του με τίτλο: "Τα τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά" και υπότιτλο: "Με τον Νίκο Χουλιαρά και τη Μαρίζα". Ο δίσκος εκδόθηκε το 1968 από τη Zodiac, τη δεύτερη δισκογραφική ετικέτα της εταιρίας Lyra.
Και πάλι έχουμε υλικό με τα ίδια χαρακτηριστικά: Τρυφερές και χαμηλόφωνες μπαλάντες, αλλά και έντεχνες εναρμονίσεις ηπειρώτικων τραγουδιών. Μαζί με τον συνθέτη συνεχίζει τη συμπόρευσή του και ο κορυφαίος κιθαριστής και συνθέτης Νότης Μαυρουδής που επιμελήθηκε τη λιτή ενορχήστρωση και τις εναρμονίσεις του παραδοσιακού υλικού. Αυτή τη φορά ο ήχος είναι πιο σύνθετος, αφού μαζί με την κιθάρα προστίθεται διακριτικά και το ηπειρώτικο κλαρίνο που αποδίδει πιο αυθεντικά τα ηπειρώτικα ηχοχρώματα των παραδοσιακών τραγουδιών, όπως τα "Παιδιά της Σαμαρίνας" ή το "Στης πικροδάφνης τον ανθό". Επίσης στην ενορχήστρωση κάποιων τραγουδιών έχει προστεθεί και φυσαρμόνικα, φλάουτο και κρουστά. Ο Θανάσης Αραπίδης παίζει κλαρίνο και φλάουτο, ο γνωστός στιχουργός Άκος Δασκαλόπουλος παίζει φυσαρμόνικα, ο Νίκος Λαβράνος κρουστά και φυσικά ο Νότης Μαυρουδής κιθάρα.
Η ερμηνεία του Νίκου Χουλιαρά είναι απέριττη και ιδιαίτερα εκφραστική, ενώ δίπλα του σε δυο τραγούδια ακούγεται η γλυκύτατη Μαρίζα Κωχ, στη δεύτερη μόλις δισκογραφική της εμφάνιση μετά από ένα ξεχασμένο 45άρι του Στράτου Καμενίδη που είχε ηχογραφήσει το 1965. Το συνολικό ακρόαμα είναι άκρως γοητευτικό. Ένας πανέμορφος δίσκος που δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά κι έχει γίνει δυσεύρετος.


(c) LP | Lyra/Zodiac | 1968 | πηγή: Δημ.Δημ., Κώστας, d58

2 σχόλια:

n0str0 είπε...

Φανταστικο και Σπανιο μουσικο θεμα,σ'ευχαριστω φιλε μου.
το εψαχνα για καποια χρονια.

s760 είπε...

εξαιρετική μετατροπή σε ψηφιακή μορφή! συγχαρητήρια!