Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Angelique Ionatos: I palami sou (1979)

Έχουμε πει ήδη ότι η εξαίρετη κυρία Αγγελική Ιωαννάτου, γνωστότερη στο διεθνές κοινό ως Angelique Ionatos, αποτελεί μιαν εντελώς ξεχωριστή περίπτωση Έλληνίδας δημιουργού της διασποράς, καθώς βρέθηκε από τα εφηβικά της χρόνια στο Βέλγιο και στη Γαλλία, όπου εξακολουθεί να ζει και να δημιουργεί τον δικό της μαγικό μουσικό κόσμο που βασίζεται πολύ στους Έλληνες ποιητές, τους οποίους συστηματικά παρουσιάζει στο γαλλικό κοινό μέσα από τις πρωτότυπες μελοποιήσεις της.
Ξεκίνησε ως ντουέτο με τον αδελφό της Φώτη και μαζί του ηχογράφησε τους δίσκους "Resurrection" (1972) και "Angelique et Photis" (1975). Ο αδελφός της επίσης μας έδωσε έναν δικό του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Ithaque" με μελοποιημένα ποιήματα Καβάφη, Ρίτσου, Ελύτη και Καρυωτάκη.
Ουσιαστικά λοιπόν η προσωπική δισκογραφική καριέρα της Αγγελικής ξεκίνησε το 1979 με το άλμπουμ "I palami sou" («Η Παλάμη σου»), έναν απολύτως προσωπικό δίσκο, όπου έχει γράψει τη μουσική, ερμηνεύει τα τραγούδια και παίζει κιθάρα μόνη της! 
Με το δίσκο αυτόν η Αγγελική συστήνει στο γαλλικό κοινό τους Έλληνες ποιητές και μάλιστα στην πρωτότυπη γλώσσα! Περιλαμβάνονται λοιπόν δύο μελοποιημένα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη ("Όλο και πιο γυμνά", "Στον Νίκο Ε...1949"), δύο επίσης του άγνωστου ποιητή Δημήτρη Μορτόγια (1934-1975), ένα του Κ.Π. Καβάφη ("Ίμενος") κι ένα του Οδυσσέα Ελύτη ("Μικρή πράσινη θάλασσα"), τη χρονιά της βράβευσής του άλλωστε με το Νόμπελ λογοτεχνίας, εγκαινιάζοντας έτσι τη μακροχρόνια σχέση της με το έργο του μεγάλου ποιητή. Ο δίσκος συμπληρώνεται με δυο δικά της ποιήματα κι ένα εντυπωσιακό οργανικό θέμα χορευτικού ρυθμού με παραλλαγές.

Η μουσική της προσέγγιση είναι πρωτότυπη, λιτή και με απόλυτο σεβασμό στον ποιητικό λόγο. Η ίδια ερμηνεύει τα τραγούδια με τη mezzo φωνητική της απόχρωση, ενώ παίζει κιθάρα με μοναδικά δεξιοτεχνικό τρόπο. 
Ο δίσκος γνώρισε σημαντική καλλιτεχνική καταξίωση και απέσπασε το βραβείο «First Price of the Charles Cros Disc Academy». Στη συνέχεια ο δρόμος για την καλλιτέχνιδα ήταν πια ορθάνοιχτος για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις που δε θ' αργήσουν να έρθουν...

(c) SM/Arc en Ciel | 1979 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: