Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Νίκος Χουλιαράς, Πόπη Αστεριάδη: Ο Άραχθος (1973)

Τρία χρόνια μετά την "Άφαντη πόλη" ο Νίκος Χουλιαράς επανέρχεται στη δισκογραφία με έναν ιστορικό δίσκο. Πρόκειται για τον υπέροχο "Άραχθο", από τους πιο αγαπημένους των παιδικών μου χρόνων! Πάντα μου άρεσαν πολύ αυτές οι ιδιαίτερες προσεγγίσεις του Χουλιαρά στα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, προφανώς γιατί και οι δικές μου ρίζες και μνήμες ανάγονται στην ηπειρώτικη γη. 
Αλλά έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον αυτή η ξεχωριστή ματιά του Χουλιαρά στο δημοτικό τραγούδι, γιατί ήρθε σε μιαν αλλόκοτη συγκυρία, σαν μια αποστομωτική απάντηση σε κείνους που τόσο επιπόλαια προσπάθησαν να το ταυτίσουν με τις ανόητες φιέστες του καθεστώτος των συνταγματαρχών, έτσι που να μοιάζει σαν τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση και σαν συμπόρευση με το χουντικό καρναβάλι οποιαδήποτε εμπλοκή με το παραδοσιακό μας τραγούδι, αυτό το διαχρονικό πολιτισμικό μας μνημείο που έσερνε πίσω του τη μακραίωνη και σφύζουσα ζωή του! Ο Χουλιαράς δεν είχε κανένα ενδοιασμό να συνταιριάξει τις δικές του τρυφερές μπαλάντες με τους ήχους από την παράδοση του τόπου του αποδίδοντάς τους με λιτό τρόπο, γιατί έτσι τους κρατούσε στη δική του ψυχή, χωρίς να χρειάζεται να τους καλλωπίσει ή να τους παραποιήσει, ώστε να αρέσουν στο ανυποψίαστο κοινό.
Φυσικά και στον "Άραχθο" συνυπάρχουν πρωτότυπες συνθέσεις και ηπειρώτικα τραγούδια, όπως και σε όλες τις προηγούμενες δουλειές του εκλεκτού τραγουδοποιού. Και για δεύτερη συνεχόμενη φορά έχει δίπλα του την υπέροχη Πόπη Αστεριάδη, με την οποία μοιράζεται τις ερμηνείες. Ο Γιώργος Κοντογιώργος επίσης είναι αυτός που επιμελήθηκε και πάλι την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας.

Από τα αξιοπερίεργα της έκδοσης είναι ότι το εξώφυλλο υπογράφεται από τον μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη κι ας ξέρουμε ότι ήταν κι ο ίδιος σπουδαίος ζωγράφος και στις τελευταίες του δουλειές φρόντιζε ο ίδιος τα εξώφυλλα των δίσκων του!
Να επισημάνω, τέλος, ότι αυτή ήταν η τελευταία δισκογραφική εργασία του Νίκου Χουλιαρά σ' αυτή την πρώτη του ενασχόληση με το τραγούδι μέσα στο κλίμα του Νέου Κύματος. Θα ακολουθήσει αποχή από το τραγούδι για είκοσι ολόκληρα χρόνια, μέχρι να επανέλθει για λίγο και πάλι στα μέσα της δεκαετίας του '90!

(c) Lyra/Zodiac | 1973 | πηγή: d58

2 σχόλια:

χρόνης είπε...

Μας προϊδέασες προχθές για έναν δίσκο του 1978. Μάλλον ήταν αυτός του 1973, σωστά;

Άαβας / d58 είπε...

Λογικό είναι να το σκεφτείς αυτό με βάση τον επίλογο του κειμένου μου! Ωστόσο, όχι! Σήμερα θα δεις...