Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης: Ελληνική χώρα (1972)

Έχουμε ξαναμιλήσει για την ενδιαφέρουσα περίπτωση του συνθέτη Βασίλη Αρχιτεκτονίδη (1933-2018), μιας πολύπλευρης καλλιτεχνικής προσωπικότητας που, εκτός από κάμποσα λαϊκά τραγούδια που ηχογράφησε, επίσης καταπιάστηκε συστηματικά με την ενορχήστρωση, τη μουσική έρευνα, αλλά και τη διδασκαλία.
Η πρώτη γνωστή συνεισφορά του στο ελληνικό τραγούδι καταγράφεται το 1967 με το ωραίο ζεϊμπέκικο "Προσμονή" που σηματοδότησε και την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο Αρχιτεκτονίδης έφερε στη δισκογραφία κι ένα άλλο μεγάλο όνομα: Τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου! Όσο κι αν αυτή η λεπτομέρεια παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, είναι αλήθεια ότι ο κορυφαίος ροκ τραγουδιστής μάς συστήθηκε δισκογραφικά με ...λαϊκά τραγούδια! Κι αυτά είχαν την υπογραφή του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη εν έτει 1972.
Το 1972 λοιπόν ο συνθέτης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση μιας νεοσύστατης εταιρίας με την ονομασία Lindos, όπου άλλωστε ηχογράφησε και τον δεύτερο δικό του προσωπικό δίσκο ("Αναστημένη γη"), ένα χρόνο μετά το πρωτόλειο "Δύο Κύκλοι"
Την ίδια λοιπόν χρονιά από την εταιρία αυτή κυκλοφόρησε κι δίσκος "Ελληνική χώρα", ένα πολυσελλεκτικό άλμπουμ με πασίγνωστα ελληνικά τραγούδια σε δεύτερες εκτελέσεις και με άγνωστους (τότε) τραγουδιστές. Ήταν άλλωστε η εποχή των αλλεπάλληλων τουριστικών εκδόσεων που αξιοποιούσαν τα μεγάλα ελληνικά σουξέ και ιδιαίτερα την παγκόσμια υστερία για το "συρτάκι"!
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα κομμάτια, από τα οποία τα τέσσερα είναι ορχηστρικά. Ένα από αυτά φέρει τον τίτλο που έδωσε το όνομα σε ολόκληρο το δίσκο και γράφτηκε από τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη. Ομολογουμένως ένα πολύ ωραίο ορχηστρικό κομμάτι. Τα οκτώ τραγούδια εχουν τις βαριές υπογραφές των Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Γιώργου Κατσαρού και Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, παντελώς άγνωστος ακόμη, τραγουδά τον ..."Σταμούλη το λοχία" και το παραδοσιακό "Ντιρλαντά"! Τα υπόλοιπα τα τραγουδούν ο μετέπειτα διάσημος ...πλανητάρχης Τάσος Μπουγάς, ο Τάκης Πετράτος, ο Σώτος Αντωνίου και ο Ι. Βαρλάμης. Τη διασκευή και ενορχήστρωση όλων των κομματιών έκανε ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης.


(c) LP | Lindos | 1972 | πηγή: Βαγγέλης

2 σχόλια:

χρόνης είπε...

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης! Ένας υπέροχος άγνωστος... Θα ήταν ευχής έργο να συγκεντρωθούν κάποτε όλα τα σπάνια 45άρια του και να τα ακροαστούν οι νεότερες γενιές ευήκοων ώτων.

Constantinos Avgousti είπε...

O πλανητάρχης !