Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Angelique Ionatos: Ιουλίου λόγος (1996)

Το 1996 είναι μια σημαδιακή χρονιά για την ελληνική ποίηση. Είναι η χρονιά που πεθαίνει ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996). Και είναι η χρονιά που η Angelique Ionatos τιμά τη μνήμη του ηχογραφώντας έναν καινούργιο δίσκο αφιερωμένον αποκλειστικά στον αγαπημένο της ποιητή. Τίτλος του: "Ιουλίου Λόγος". Και μάλιστα έτσι, στα ελληνικά, με μεγάλα γράμματα στο εξώφυλλο, ενώ με πολύ μικρότερα στα γαλλικά: "Parole de juillet".
Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη ενότητα του ποιητικού έργου "Τα Ελεγεία της Οξώπετρας", ενός από τα τελευταία έργα του ποιητή, που είχε κυκλοφορήσει από τον Ίκαρο μόλις το 1991. Από την εξαίσια αυτή σειρά ελεγειακών ποιημάτων της ώριμης ποιητικής γραφής του Ελύτη ξεχωρίζει ο "Ιουλίου λόγος" που μοιάζει σαν ύμνος της χαμένης παιδικότητας με τη γεύση της πρώιμης εφηβείας. Αυτοβιογραφικοί και φιλοσοφικοί στοχασμοί πλημμυρισμένοι από το εκτυφλωτικό φως του ελληνικού καλοκαιριού. 
Ο ελεύθερος στίχος καθιστά δυσχερή τη μελοποιητική διαδικασία, αλλά η Αγγελική καταφέρνει εντυπωσιακά να τιθασεύσει το απείθαρχο κείμενο άλλοτε με συγκαλυμμένη πρόζα κι άλλοτε με μελωδικούς και ρυθμικούς αιφνιδιασμούς κι όλα αυτά με τον γοητευτικό μανδύα μιας εξαιρετικής ενορχήστρωσης, όπου συνυπάρχουν πλάι στα ακουστικά όργανα ακόμη και ηχομιμητικές πινελιές (τζιτζίκια, βάδισμα άνθρώπων, ήχοι της θάλασσας κλπ). 
Το έργο τελικά παίρνει μια μορφή που δύσκολα μπορεί να ενταχθεί στις γνωστές μουσικές φόρμες. Σαφώς πάντως τείνει περισσότερο προς το λόγιο ύφος, σε μια μορφή καντάτας με λαϊκά στοιχεία, ενώ το χαρακτηριστικότερο κομμάτι με τίτλο "Μετρημένο τόπο..." είναι ένα είδος άριας με ζεϊμπέκικο ρυθμό! 
Ο Henri Agnel έχει την επιμέλεια της ορχήστρας. Στα φωνητικά συμμετέχουν ο Σπύρος Σακκάς ως βαρύτονος, η Αγγελική ως κοντράλτο και ο μικρός Emmanuel Pousse, μέλος της παιδικής χορωδίας, ως κατά συνθήκην σοπράνο!

Η παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Theatre de la Ville στο Παρίσι και στο Theatre de la Grece du Nord με αφορμή το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.

(c) SIVIANA | 1996 | Συνολική διάρκεια: 55'06'' | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: