Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Angélique Ionatos: Sappho de Mytilene (1991)

Η διαρκής και γόνιμη σχέση της Angelique Ionatos με την ποίηση του Οδυσσσέα Ελύτη είχε κι ένα διαφορετικό φανέρωμα, όταν το 1990 μελοποίησε και ηχογράφησε ποιητικά σπαράγματα της μεγαλύτερης ποιήτριας όλων των εποχών, της Σαπφώς (περ. 630-580 π.Χ.), που την ξέρουμε και ως Σάπφα ή Ψάπφα ή "Δέκατη Μούσα". Επέλεξε στίχους πρωτότυπους ή μεταφρασμένους από τον Οδυσσέα Ελύτη, όπως τους βρίσκουμε στη σχετική εξαιρετική έκδοση του Ίκαρου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1984.
"Στροφές ακρωτηριασμένες, μισοί στίχοι, σπασμένες λέξεις, ένα τίποτε. Κι απ' αυτό το τίποτε, ένα θαύμα: μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά, τον ατομικό της μύθο και ολόκληρο τον φυσικό και ανθρώπινο διάκοσμο του πολιτιστικού χώρου όπου αναπτύχθηκε" είναι τα λόγια του Ελύτη για τη Σαπφώ και το κατακερματισμένο έργο που κληροδότησε από τον 6ο προχριστιανικό αιώνα για τις επόμενες γενιές και για την αιωνιότητα.
Η μελοποίηση της Ionatos ακολουθεί το δρόμο που ήδη είχε διαγράψει με τις προηγούμενες δουλειές της, αυτόν που θα τον λέγαμε "ενδιάμεσο χώρο" μεταξύ απλής και λόγιας τραγουδοποιίας. Έμπνευση υψηλής στάθμης με εξαίσιες μελωδικές και χορευτικές στιγμές, συχνά με ηχοχρώματα που διαπερνούν τα στεγανά του χρόνου και φτάνουν μέχρι το απώτερο παρελθόν ζωντανεύοντας την εποχή και το περιβάλλον της αρχαϊκής ποιήτριας.
Οφείλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στην ενορχηστρωτική αντίληψη που χαρακτηρίζει αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, με εξαιρετικούς και πρωτότυπους οργανικούς συνδυασμούς, όπου κυριαρχούν όργανα όπως το φλάουτο, η κιθάρα, το ταμπουρίνο, η μαρίμπα, το βιμπράφωνο, το ούτι και άλλα. Την επιμελήθηκε ο στενός συνεργάτης της Αγγελικής Christian Boissel, που πιστώνεται ένα μεγάλο μέρος της συναρπαστικής γοητείας αυτού του αριστουργηματικού δίσκου. 
Η παρουσία της υπέροχης Νένας Βενετσάνου δίπλα στην Αγγελική - γαλλοθρεμμένες άλλωστε καλλιτεχνικά και οι δύο - στην ερμηνεία των τραγουδιών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό προσόν του έργου, το οποίο δικαιότατα κέρδισε τη διάκριση "First Price of the Charles Cros Disc Academy".


(c) Auvidis | 1991 | Διάρκεια: 60'31'' | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: