Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης: Πόλη ανθρώπινη (1983)

Ένας ακόμη ενδιαφέρων λαϊκός δίσκος του συνθέτη Βασίλη Αρχιτεκτονίδη κυκλοφόρησε από την Columbia το 1983 με τίτλο: "Πόλη ανθρώπινη".
Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών σε κείμενα και στίχους του Λάζου Παπαδόπουλου που διανθίζονται από χορωδιακά και πεζά μέρη με σκοπούς λαϊκούς και πινελιές κρητικής λύρας και παραδοσιακών ηχοχρωματισμών. 
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο μεγάλος κρητικός τραγουδιστής και λυράρης Βασίλης Σκουλάς, ο τρίτος κατά σειρά βάρδος της μεγαλονήσου (πλάι στον Νίκο Ξυλούρη και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη) που πέρασε πολύ πετυχημένα από το παραδοσαικό τραγούδι της πατρίδας του στο πεδίο του "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού, για να αποδειχθεί μάλιστα ο μακροβιότερος όλων, αφού συνεχίζει μέχρι σήμερα ακούραστος να υπηρετεί το τραγούδι και στις δυο αυτές εκφάνσεις του.
Σημειώνω ότι στο δίσκο συμμετέχει η χορωδία Δ.Ε.Σ.Μ., ενώ στη γυναικεία φωνή ακούγεται η άσημη τότε σορπάνο Σόνια Θεοδωρίδου που λίγο νωρίτερα είχε κάνει την παρθενική της εμφάνιση μέσα από τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που είχε διοργανώσει ο Μάνος Χατζιδάκις στην Κέρκυρα (1981-1982).
Ο συνθέτης διευθύνει τη μεγάλη λαϊκή ορχήστρα που απαρτίζεται από σπουδαίους δεξιοτέχνες, όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος στο μπουζούκι, ο Παντελής κι ο Γιώργος Δεσποτίδης στο βιολί, ο Τάσος Διακογιώργης στο σαντούρι, ο Νίκος Λαβράνος στα κρουστά, ο Δημήτρης Παπαγγελής στην κλασική κιθάρα και πολλοί άλλοι.


(c) LP | EMI Columbia | 1983 | πηγή: ΟΟ/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παντελώς άγνωστος δίσκος.Μπράβο και πάλι μπράβο.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Εξαιρετικός δίσκος. Συγχαρητήρια για την ανάσυρσή του από τη λήθη.