Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Angelique Ionatos: La forêt des hommes (1981)

Δύο χρόνια μετά το δίσκο "I palami sou" έρχεται η δεύτερη προσωπική δουλειά της Angelique Ionatos με τίτλο "La forêt des hommes" (Το δάσος των ανθρώπων) παρμένο από στίχο του Ελύτη, του αγαπημένου της ποιητή, με τον οποίο τη συνδέει μακροχρόνια και γονιμότατη σχέση. 
Εδώ έχει επιλέξει τέσσερα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, όλα από τη "Μαρία Νεφέλη", σε μια πρωτόλεια, θα έλεγα εκδοχή, πριν προχωρήσει στην ολοκληρωμένη μελοποίηση του πολυσήμαντου αυτού έργου μερικά χρόνια αργότερα (1984). 
Έχουμε επίσης μια εξαιρετική μελοποίηση του ποιήματος "Εξάντληση" του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και του "Ομνύει" του Κ.Π. Καβάφη, ενώ υπάρχει κι ένα τραγούδι ("Για να μη χαθείς") σε δικούς της στίχους, καθώς κι ένα συναρπαστικό οργανικό θέμα.
Στο δίσκο αυτόν είναι ολοφάνερη η μουσική εξέλιξη της Αγγελικής. Οι συνθέσεις της είναι ωριμότερες και πλουσιότερες μελωδικά. Η κιθάρα αποτελεί πάντα το κύριο οργανικό της υποστήριγμα, αλλά αυτή τη φορά έχει εμπλουτίσει την ενορχήστρωσή της με την προσθήκη και άλλων οργάνων, πνευστών κυρίως, με τη βοήθεια του ενορχηστρωτή Bernard Haillant. Ακούστε, για παράδειγμα, το υπέροχο "Για να μη χαθείς", όπου στο μέσον του κομματιού εισάγονται ακόμη και αναγεννησιακά ηχοχρώματα! Και νομίζω πως αυτή η εξελικτική της πορεία θα είναι εντυπωσιακή τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα το σπουδαίο τρίπτυχο "Sappho de Mytilene" (1991), "O erotas" (1992) και "Ιουλίου λόγος" (1997).


(c) SM/Arc en Ciel | 1981 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: