Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Νίκος Χουλιαράς: Η νύχτα που μας ξέρει (1993)

Ξεκίνησε στα χρόνια του Νέου Κύματος με ευαίσθητες μπαλάντες τραγουδισμένες από τον ίδιο, καθώς και από την Αρλέτα, τη Μαρίζα Κωχ και την Πόπη Αστεριάδη ("Άφαντη πόλη", "Άραχθος"). Έγινε γνωστότερος με τις όμορφες εναρμονίσεις ηπειρώτικων τραγουδιών σε μορφή μπαλάντας. 
Το 1973 μας έδωσε τον υπέροχο "Άραχθο" κι αμέσως μετά εγκατέλειψε για μια 20ετία το τραγούδι ασχολούμενος με το συγγραφικό και ζωγραφικό του έργο, για να επανέλθει το 1993 μ' έναν απόλυτα προσωπικό δίσκο με τον υποβλητικό τίτλο "Η νύχτα που μας ξέρει" διαλαλώντας με το εναρκτήριο κιόλας τραγούδι του "Είμ' ακόμη εδώ"!
Ο λόγος φυσικά για τον Νίκο Χουλιαρά, ο οποίος υπήρξε ένας ευαίσθητος τραγουδοποιός με βαθιά και ζεστή φωνή. Οι χαμηλόφωνες μπαλάντες του μοιάζουν σχεδόν όλες μεταξύ τους. Είναι σαν μικρές παραλλαγές πάνω σε μια αρχετυπική μελωδία, η οποία φέρει το ιδιαίτερο στίγμα της ηπειρώτικης καταγωγής του. Θα έλεγα μάλιστα ότι η μελωδία αυτή είναι αντλημένη μέσα από το μακραίωνο ηπειρώτικο μοιρολόι. Ο λόγος του είναι λιτός και απέριττος, χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια καλλωπισμού ή λεκτικού εντυπωσιασμού. Στίχοι περίπου αυτονόητοι σαν μικροί ψίθυροι εξομολόγησης σε πρόσωπα αγαπημένα και οικεία. 
Στην επιστροφή του πάντως με την καινούργια του δουλειά δείχνει μια προσπάθεια μεγαλύτερης εξωστρέφειας και επικοινωνιακής διάθεσης επιλέγοντας ενίοτε και πιο "πιασάρικους" σκοπούς, ενώ ο λόγος του γίνεται πιο απαιτητικός, πιο "ποιητικός", θα έλεγα. Δώδεκα καλογραμμένα τραγούδια, όμορφα ενορχηστρωμένα από τον συμπατριώτη του Νίκο Τάτση, αξιόλογο επίσης συνθέτη ("Έρανα", 1978) που διευθύνει μια καλοζυγισμένη ορχήστρα με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), ο Κώστας Τηλιακός (όμποε, αγγλικό κόρνο), ο Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί), ο Νίκος Τάτσης (λαούτο, ακουστική κιθάρα) και ο Νίκος Τσεσμελής (κοντραμπάσο).
Στις δεύτερες φωνές ακούγονται η Δήμητρα Γαλάνη, η Αφροδίτη Μάνου και ο Νίκος Τάτσης, ενώ συμμετέχει και μικρή χορωδία. Το εξώφυλλο κοσμείται από δικό του ζωγραφικό πίνακα.

(c) Lyra | 1993 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: