Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Λυκούργος Μαρκέας: Νυχτώνει ξημερώνει (1974)

Ο δεύτερος και δυστυχώς τελευταίος προσωπικός δίσκος του Λυκούργου Μαρκέα στη Minos έχει τίτλο "Νυχτώνει ξημερώνει" και κυκλοφόρησε το σημαδιακό έτος 1974, στην πιο δύσκολη συγκυρία για το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού, καθώς ενέσκηψε η πλημμυρίδα του Θεοδωράκη και του πολιτικού τραγουδιού που κατέκλυσε τα πάντα. 
Παρόλα αυτά ο δίσκος δεν χάθηκε, αλλά κατάφερε να σταθεί καλά και μάλιστα να αναδείξει αρκετά σουξέ που ακούστηκαν πολύ και εδραίωσαν την παρουσία των δύο ερμηνευτών τους, της ήδη καταξιωμένης Λίτσας Διαμάντη και του ανερχόμενου νέου τραγουδιστή Δημήτρη Κοντολάζου.  Ειδικά μάλιστα η πρώτη πλευρά του δίσκου είναι γεμάτη επιτυχίες της εποχής ("Είν' ο δεσμός μας σαν νικοτίνη", "Προτιμότερο δραπέτες", "Χρειάζεται απόφαση", "Θα πάρω Πειραιώτη"). Δυστυχώς στη συνέχεια οι δυο καλοί ερμηνευτές δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το ίδιο επίπεδο στο ρεπερτόριό τους και σιγά σιγά προσχώρησαν σε ένα εύπεπτο είδος ευρείας κατανάλωσης που προοριζόταν αποκλειστικά για τις πίστες της νυχτερινής διασκέδασης. 
Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου έχουν στίχους του Πυθαγόρα, ενώ τα υπόλοιπα υπογράφουν ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Διονύσης Τζεφρώνης, ο Κώστας Ρουβηνέτης και ο ίδιος ο συνθέτης. Ο δίσκος μοιάζει σαν δίδυμο αδερφάκι με τον αμέσως προηγούμενο ("Ανθρώπινα και καθημερινά"), με καλογραμμένα τραγούδια που ασφαλώς ανήκουν στις καλύτερες στιγμές του ελαφρολαϊκού είδους την περίοδο της μεγάλης του ακμής.


(c) Minos | 1974 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: